Biograd na Moru

Biograd na Moru jelentése magyarul „A fehér város a tenger mellett”. A városnak lényeges magyar vonatkozása az, hogy itt koronázták meg Könyves Kálmán királyunkat – Tengerfehérváron. A várost Zadar-tól 28 km-re találjuk déli irányban a tenger partján egy kis félszigeten, melyet két öböl fog közre, délen a Soline és északon a Bošana. A félsziget előtt két kis sziget található, a Planac és a Szent Katalin (Sv. Katarina). A festői Pašman csatorna és annak számos szigetecskéje védi a Biograd Riviérát az erős tengeri széltől, ami előnyös a hajósok és strandolók szempontjából is.

Biograd na Moru

A város mediterrán jellege számos családot vonz ide nyaralni, mert alapvetően csendes, de azért a belvárosban és a kikötőben pezseg az élet. Az utcákban számos butik és mozgó árus kínálja portékáit. Biograd a múlt század elején a ’20-as évektől kezdve lett a turisták célpontja, az első szállodája pedig 1935-ben épült, ez ma a Hotel Ilirija. Ez a város nem csak a turisták, de a vízi emberek paradicsoma is, hiszen Horvátország egyik legfontosabb kikötője több mint 1000 kikötőhellyel.

A várostól nem messze a természet iránt rajongók is idilli helyet találnak, hiszen a környékén három nemzeti park (a Krka, a Paklenica és a Kornati) és két természetvédelmi terület is található (a Telascica és a Vrana-tó).

Biograd na Moru

Biograd na Moru történelme röviden

Biograd-ot egy régi római településre építették, melyet Blandona-ként említettek. Történelme során többféle néven is megemlítik, mint például Alba Civitas, Belgrad, Zara Vechia vagy Alba Maris. 950-ben VII. Konstanin Porphürogennétosz bizánci császár is megemlíti a várost írásainak egyikében. A történelem során a város jelentősége egyre nőtt politikailag, gazdaságilag és kulturálisan egyaránt.

A horvátok a X. században foglalták el a várost, amelyet királyi várossá neveztek ki, számos horvát király székhelye volt, mint például Stephen Držislav vagy IV. Petar Krešimir. Természetesen királyi székhelyként a város egyben vallási központ is volt, püspöki székhely. 1059-ben lett egyházmegyei központ, ekkor épült a Benedek-rendi Szent János kolostor is.

Tengerfehérvár történelmének magyar vonatkozású időszaka 1102-ben kezdődött, ugyanis ekkor koronázták itt királlyá Könyves Kálmán királyunkat. Nem véletlenül választotta Kálmán királyunk koronázási városnak Tengerfehérvárt, hiszen ennek a gesztusnak jelzésértéke volt Velence és a horvát királyságok felé, azt sugallva, hogy a Magyar Korona igényt tart az Adriai régióra. Bár Szent László királyunk kezdte el a horvát városok meghódítását, ezt Könyves Kálmán folytatta és emiatt kapta a „Adriahódító” jelzőt is. Uralma alatt a városok megőrizték autonómiájukat, kultúrájukat, még adót sem fizettek a Magyar Koronának, mindössze a hajók rakományai után fizetett vám kétharmadát fizették be a magyar kincstárnak.

A XII. században, pontosabban 1125-ben a keresztes hadjáratból hazafelé tartó velencei flotta felégette a várost.

1202-ben a IV. Keresztes Hadjárat folyamán Zadar városát felégették, így lakosai Tengerfehérvárra menekültek és ők nevezték el a várost „Új Zadar”-nak (Jadra Nova). Két év múlva a menekültek nagy része visszatért Zadarba, ekkor már Tengerfehérvárt „Régi Zadar”-ként (Zara vecchia) említették.

A XIII. és XIV. századokban a Cetina-i hercegek, a Vrana-i templomos lovagok, majd a Bribir-i hercegek váltották egymást a város élén.

1409-ben a velenceiek visszatértek és elfoglalták a várost. A velencei-török háború folyamán a törökök kétszer is felégették a várost, először 1521-ben, majd 1646-ban. A XVI.-XVII. században a város lakói önkéntes milíciát alakítottak és sokban hozzájárult a város védelméhez a törökökkel szemben. A velencei uralomnak a Velencei Köztársaság bukásával lett vége 1797-ben. A velencei uralmat a Napóleoni uralom követte, ezt pedig a Habsburg.

Az I. Világháború után Biograd olasz, majd német fennhatóság alá került. A II. Világháborút követően az újonnan létrejött Jugoszlávia részévé vált, Horvátországgal egyetemben.

A Horvát Függetlenségi Háború folyamán a szerb haderő nehéztüzérséggel lőtte a várost, akárcsak Zadart, Sibeniket és Dubrovnikot. A háborús cselekmények miatt a városban hatalmas károk keletkeztek, ezeket csak részlegesen sikerült helyre állítani. Az egykori város szépsége vetekedett az említett városok szépségével.

Biograd történelmi öröksége

A Szent Anasztázia-plébániatemplom 1761-ben épült az egykori koronázási templom alapjaira. Az egyhajós barokk templomnak négyszögletes apszisa van, tornya az észak-keleti oldalon áll. A templom oltára fából készült, melyet aranyfüsttel borítottak. A templom homlokzatán a bejárat fölött látható egy felirat mely a templom építésének dátumát jelöli, e fölött pedig díszes rózsaablak látható.

Szent Anasztázia-plébániatemplom, Biograd na Moru

A Szent Antal templom a korai román stílusban épült a XIII. században. Az egyhajós templom félköríves apszisában oltár áll. A templomot újjáépítették, a nyári hónapokban kiállító teremként használják.

Szent Antal templom, Biograd na Moru

A Szent Rókus templom a XVI. században épült, a városi parkban látható. Ez a zarándoktemplom Szent Rókusnak lett ajánlva, akiben a járványok miatt megbetegedett emberek védőszentjét tisztelik. A nyári hónapok alatt a templom nyitva áll a látogatók előtt, augusztus 16-án pedig egyházi ünnepséget tartanak itt Szent Rókus ünnepén.

A Szent Rókus templom a városi parkban, Biograd na Moru

A Benedek-rendi Szent Kozma és Damján kolostor a XII. században épült a Ćokovac-hegyen, Tkon faluban a Pašman-szigeten. A kolostort a bencés Szent János rend alapította, miután a várost 1125-ben elpusztították a velenceiek. A kolostor sokáig a szláv liturgia és a glagolita irodalom forrása volt. A kolostor templomának kapuját egy gót stílusú szobor díszíti, amely Isten Anyját ábrázolja. A templom belsejében számos sírkő áll, melyeken glagolita sírfeliratok olvashatóak. A XV. századi síremlékeken gyönyörű megmunkálású címerpajzsok és feszületek láthatóak.

A Benedek-rendi Szent Kozma és Demjén kolostor a XII. században épült a Ćokovac-hegyen, Tkon faluban a Pašman szigeten.

A Ćokovac-hegytől mindössze 3 km-re, Kraj falujában, a tenger partján áll az 1390-ben épült Szent Domnius ferences-rendi kolostor. A XIV. században alapított kolostor az idők folyamán több átépítésen ment át. Az épületnek gyönyörű árkádos kápolnája van. A kolostor refektóriumában értékes barok festményeket tekinthetünk meg, melyek szenteket ábrázolnak, valamint a gazdag gyűjteménnyel rendelkező könyvtárat is.

Szent Domnius ferences-rendi kolostor, Kraj, Pašman sziget

A város Helytörténeti Múzeuma a volt járásbíróság épületében kapott helyet. Itt állították azokat a leleteket, amelyeket egy XVI. századi hajó roncsai közül mentettek ki. A velencei hajó roncsaira 1967-ben bukkantak. A leletek melyeket kiállítottak, mindennapi használati tárgyak, melyeket a hajózók használtak, például sapkák, borotvák, ollók, szemüvegek. A kiállítási tárgyak száma meghaladja a tízezer darabot.

Gasztronómia

Biogradban sok étterem közül választhatnak a turisták, ahol a hagyományos horvát konyha ízei és a nemzetközi konyha remekei közül is választhatnak. A parti éttermek közül az egyik legnépszerűbb a Dupin, ahol akár egy romantikus vacsorát is el lehet költeni. A vendéglő teraszáról vacsora közben a naplementét is meg lehet csodálni, amely még varázslatosabbá teszi az estét. Itt is számtalan étel különlegesség várja a vendégeket, de érdemes a tenger gyümölcsei közül választani.

Strand és sportlehetőségek

A város legnépszerűbb strandja a Drazica strand, amely 10 percnyi sétára van a központtól. A strand kék zászló minősítést kapott, amelyből látszik, hogy víze és a partja tiszta és gondozott. Az aprókavicsos partszakaszú strandon sok sportolási lehetőség várja a turistákat. Aki pedig megéhezik, az lubickolás után megebédelhet valamelyik strandbárban.

Biograd legnépszerűbb strandja a Drazica strand.

A Crvena luka strand 3 kilométerre található Biograd központjától, egy öbölben. A sziklás partszakaszú strandon tiszta, langyos vízben fürdőzhetnek a turisták. A part egy része a naturisták számára van fenntartva.

A Kumenat strand, azok számára ajánlott, akik szeretnék elkerülni a tömeget és nyugodtan akarnak lubickolni. A strand 2 kilométerre található a központtól és a partjának egy része a naturisták számára van fenntartva. A napozás után, természetesen itt is több strandbár közül választhatnak a turisták, ahol elfogyaszthatnak egy hideg frissítőt.

Kumenat strand, Biograd na Moru

Biogradban a sport kedvelőit is remek lehetőségek várják. A vízi sportok széles kínálatából választhatnak az itt nyaralók, mint például a vitorlázás, szörfözés, búvárkodás. Azok is jól fogják itt érezni magukat, akik még nem próbálták ki a vízi sportokat, de szeretnének búvárkodni, vagy vitorlázni tanulni, hiszen a parton búvár klub is van, ahol bárki megtanulhatja a merülés alapjait és szörf, vitorlázás oktatást is tartanak.

A szárazföldi sportlehetőségekből is hatalmas a választék! Az erdőben egy tenisz komplexumot hoztak létre, ahol 20 pálya várja a játszani vágyókat. A komplexumban kosárlabda és focipálya is van, így mindenki rátalálhat a számára alkalmas sportolási lehetőségre.

Szórakozási lehetőségek

A Biograd Boat Show-t, több mint tíz éve minden ősszel megrendezik, ez Horvátország legnagyobb hajós bemutatója. A showt a Kornati Marinában tekinthetik meg a hajók után érdeklődők. A kikötő 800 férőhelyével, az Adria 3 legnagyobb kikötője közé tartozik. A shown nem csak megtekinteni lehet a hajókat, de akár vásárolni is. Jachtok, hajók és a hajózáshoz szükséges eszközök széles választéka várja itt a hajók rajongóit. A többnapos esemény során vitorlás versenyt és még számos érdekes bemutatót tekinthetnek meg a nyaralók. Az esti órákban pedig szórakoztató rendezvények várják a kiállításon résztvevőket, ilyenkor jó zene mellett a helyi finom étel- és italkülönlegességeket is meg lehet kóstolni.

Biograd Boat Show

A Biograd-i nyári fesztivál alatt sok program várja a turistákat. Klapa koncertek, népi bemutatók, kézműves bemutatók sokaságát tekinthetik meg a nyaralók, amelyekből megismerhetik Biograd népi, kulturális életét. A fesztivál során kiállítások és modern zenei koncertek is megrendezésre kerülnek, így itt biztosan mindenki talál számára megfelelő szórakoztató programot.

Biograd este

Biograd a fiatalok számára is fantasztikus szórakozási lehetőségeket tartogat! A strandi bárok egy része éjjel-nappal várja a szórakozni vágyókat, így beach partyk és klubok sokasága közül választhatnak az itt nyaralók.

A strandi bárok egy része éjjel-nappal várja a szórakozni vágyókat.

Szálláslehetőségek

Biográdban sok szálláslehetőség közül választhatnak a turisták. Aki szeretne a strand és a városközpont közelében megszállni, az válassza a 4 csillagos Hotel Kornati. A szállodában sportlehetőségek is vannak és kisállatok is vihetőek.

Hotel Kornati, Biograd na Moru

Sok szálloda és apartman várja a turistákat, de aki a természet közelében szeretné tölteni a nyaralását, az a kempinget is választhatja.

A Soline kemping fenyőkkel körülvett csodás helyen van, mellette homokos strand várja a fürdőzésre vágyókat. A kempingben megszállók nem fognak unatkozni, hisze számtalan sportlehetőség közül választhatnak, este pedig a kemping területén található étteremben elkölthetnek egy finom vacsorát.

Soline kemping, Biograd na Moru

Videók

Biograd na Moru
Észak-Dalmácia

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét