Pucisca

Pučišća a Brac-sziget északi felének közepén elhelyezkedő település. Elmondható, hogy Pučišća kőből épült kőre, hiszen a település létezését is annak köszönheti, hogy a vidék ahol található rendkívül gazdag kőben. Pučišća, a Brac-sziget második legnagyobb települése a több mint 1700 lakosával. A település egy mély öböl partján fekszik, amely további két kisebb öbölre tagolódik, a Puciski dolac-ra és a Stipanska luka öblökre.

Puciski dolac és Stipanska luka öblök, Pučišća

Pučišća lakosai, akárcsak a Brac-sziget többi településének a lakosai is olíva és füge termesztéssel és borászattal foglalkoznak. Emellett az állattenyésztés is fontos szerepet játszik a település életében, pontosabban a juh- és kecsketenyésztés. Köszönhetően a mediterrán növényzetnek és a kristálytiszta tengeri levegőnek, a Brac-sziget magasabban fekvő részei valóságos Paradicsom az állatok számára. Idősebb Plinius írta i.sz. 24-29-ben az itt élő kecskékről, hogy: „capris laudata Brattia” (…a kecsék által megáldott Brac).

Pučišća

Pučišća kulturális és építészeti öröksége

Mind emellett, a falunak nem csak a gazdasági fejlődéséhez járult hozzá nagyban a környéken bányászható kiváló minőségű kő, hanem a kulturális örökségéhez is. Pučišća-ban napjainkban is működik egy kőfaragó- és kőműves iskola, amely immár egy évszázada adja tovább a sok-sok emberöltőn keresztül öröklött hagyományt. Az itt bányászott kőből számos palota és más műemlék épült világszerte, a reneszánsz kortól napjainkig. Ugyanebből a kőből faragták ki neves mesterek azokat a szobrokat, amelyeket számos településen láthatunk.

Pučišća-ban napjainkban is működik egy kőfaragó- és kőműves iskola.

Pučišća-i kőfaragó- és kőműves iskola termékei.

Pučišća mindig is fontos kulturális központja volt a Brac-szigetnek és napjainkban is az maradt. Ez nem csoda, hiszen a település első magániskolája már 1516-ban megalakult. Pučišća-ban is dolgoztak olyan neves szobrászok és kőműves mesterek mint Juraj Dalmatinac, Andrija Alesi vagy Nikola Firentinac. A neves hadmérnök és építész Ivan Puljizic ezen a településen született a XVII. század közepén. Ugyanitt született Trifun Bokanic is a neves építész aki többek között a Trogir-i Katedrális harmadik szintjét építette meg.

Az 1567-ben épült Ciprijan Žuvetić kastély (kaštil) fémjelzi a helyi mesteriskola kimagasló oktatási szintjét. A harmonikus reneszánsz kastély kiváló példája a profán építészetnek.

A Moro család palotája napjainkban hivatali épület szerepét tölti be, itt székel a megyei tanács. A település elemi iskolája még az osztrák-magyar monarchia idejében épült 1902-ben, 2004-ben újították fel teljes egészében.

Az 1566-ban épült Szent Jeromos plébániatemplom a település legkiemelkedőbb kulturális és építészeti műemléke. 1750-ben a templomot radikálisan átépítették barokk stílusban. A templom főoltára olíva fából készült, a rajta látható faragvány, mely Szent Jeromost, a falu védőszentjét ábrázolja, Franjo Čiočić munkája. Láthatunk a templomban egy gyönyörű festményt is Szent Rókus vértanúról, melyet Tiziano tanítványa ifj. Palma festett. A templom kincstárában számos kegytárgy mellett őrzik a Povaljska listina-t, amely nem csak a Brac-sziget, de egész Dalmácia egyik legfontosabb történelmi dokumentuma.

Szent Jeromos plébániatemplom, Pucisca

A szakrális építészet egy másik kiemelkedő alkotása a Botak-temetőben található Áldott Szűz Mária templom a harangtornyával. A Szent István templom környékén a temetőben egy ősi település nyomait fedezték fel. Az ásatások folyamán pogány oltár darabok és római kori sírok kerültek napvilágra.

Pučišća-tól dél-nyugatra az öböl partján található a kis Szent György templom. A templom kiválóan példázza a barokk építészet jellegzetes vonásait. A templom legutóbbi felújítása alkalmával 1563-ban egy kőből faragott domborművet is elhelyeztek a templomban, amely Szent Györgyöt ábrázolja, amint megöli a sárkányt. A dombormű a főoltárt díszíti.

Pucisca

Szórakozási lehetőségek

Pucisca egyik legfontosabb kulturális eseménye a Pucisca-i Nyári fesztivál, amely során klasszikus-pop és jazz koncertek, színházi produkciók, kiállítások, sportesemények szórakoztatják a turistákat. Az ünnepség alatt biztosan nem fog senki unatkozni és még a finom ételeket-italokat is meg lehet kóstolni!

A nemzetközi Zene iskola 1995-óta minden évben megrendezésre kerül. Július-augusztusban a zene iránt érdeklődők, a legjobb tanároktól tanulhatnak meg hangszereken játszani. Jazz, klasszikus, pop és rock zenei oktatásokon is részt vehetnek a lelkes zene imádók.

Puciscában az éjszakai szórakozás sem akadály, hiszen több klub és disco várja a fiatalokat. Az egyik a Monte Carlo, ahol jó zenék várják a bulizni vágyó turistákat.

Kikötő, Pucisca

Strand és sportolási lehetőségek

A strandok apró kavicsosak, néhol homokosak, de a vizük általában lassan mélyül, így kisgyermekes családok is fürdőzhetnek Pucisca strandjain. A parton csendes kis helyeket is lehet találni, ahol nyugodtan lehet lubickolni és napfürdőzni.

A vízi sportok szerelmesei itt is hódolhatnak hobbijuknak, de a szárazföldi sportokat kedvelők is teniszezhetnek, pingpongozhatnak.

Strand, Pucisca

Szálláslehetőségek és gasztronómia

A településen apartmanok és magán szállások közül lehet választani, ahol hangulatos környezetben lehet tölteni a nyaralást. A horvát konyha legfinomabb ételeit a házigazdák szívesen elkészítik, így megismerhetjük a házias ízeket. A falucskában étterem, konoba és kávézó is található, így mindenki eldöntheti, hogy a horvát ételeket vagy a nemzetközi konyha remekeit szeretné kipróbálni.

Videók

Pucisca
Brac-sziget
Közép-Dalmácia

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét