Tucepi

Napjainkban Tučepi-t ismert turisztikai célpontként említik meg az útikalauzok. Köszönhetően kedvező földrajzi fekvésének, Tučepi immár 4000 éves múltra tekint vissza. A település nyugati határa összeér Makarska városával, míg az északi határvonalát a magas Biokovo-hegység vonja meg.

Tučepi

Part menti sétány, Tučepi

Számos kis jellegzetes mediterrán falu veszi körbe Tučepi-t, mint például Srida sela, Simici, Podpec. Covici és Podstup, melyek szétszórva találhatóak a partvidék mészkő lejtőin. A vidéken számos természetes vízforrás fakad, a teraszokon szőlő és olíva ültetvények sorakoznak. A modern turista település Tučepi déli részén fekszik, a négy kilométer hosszú rendezett strand tőszomszédságában.

Tučepi történelme röviden

Tučepi már a történelem előtti időkben is lakott terület volt, illír néptörzsek laktak itt, Kr.e. 2000-től a Kr.u. I. századig. Mind a település elnevezése, mind a régészeti feltárások alátámasztják ezt a feltételezést. A feltárások során erődítmények maradványait találták, valamint védőfalakét, amelyek tetején jellemző módon sírhantok voltak. A legrégebbi régészeti lelet a Sutvid dombon került napvilágra, itt egy ókori nekropolisz maradványaira bukkantak.

A római korból is számos emlék maradt fenn napjainkra, mint például jellegzetes római sírok, melyek tetejét kőlapok zárták. Ezeket a kőlapokat „stelae”-nek nevezték, feliratok voltak rájuk vésve és nem csak a sírok lezárására szolgáltak hanem síremlékként is. A sírok feltárása során számos lelet került elő a sírokból, például pénzérmék a II.-IV. századból, melyek egyértelműen bizonyítják a sírok keletkezésének időszakát. A régészeti kutatások mellett más bizonyítékok is léteznek, amelyek a település létezésének folytonosságát támasztják alá. Ezek a bizonyítékok a kései ókorból származnak, amikor már az írásosság is elterjedt volt. A szerzők bizánciak (Procopius), velenceiek (Alberto Fortis) és mások voltak.

A középkorban ez a terület bosnyák fennhatóság alatt állt, ekkor született a Kresevo-i Charta, 1434 augusztus 12-én, ahol Tučepi első alkalommal kerül hivatalosan is említésre. A dokumentum horvát nyelven íródott, de a bosnyák ábécé betűit használták, amely a cirill írásmód egyik variánsa.

Strand, Tucepi

Tucepi este

Tučepi látványosságai

A Szűzanya születése templom (Crkva Gospina rodenja) a helyi temetőben található, a parti út mellett. Az egyhajós templom 1703-ban épült, a Dalmáciára jellemző vidéki barok stílusban. Az 1962-es földrengés súlyosan megrongálta a templomot, ezért teljesen szétszedték, majd újra felépítették az eredeti formájában. A barokk templom szétszedésekor számos, az V.-VI. századból származó díszítőelemet is találtak a restaurátorok. A templom nyugati falán négy középkori vésett tábla található melyen jellegzetes ábra látható, amely egy kardot ábrázol pajzzsal, és egy rózsát (vagy félholdat).

Szűzanya születése templom, Tucepi

A Szent György (Sv, Juraj) templom, a település dél-nyugati felében található, szomszédságában a szállodakomplexum áll. Az 1311-ben épült templom jó állapotban maradt fenn. Az egyhajós templom román és gótikus stílusban épült, félköríves apszisokkal. A templom belsejét számos felajánlási kereszt és festmény díszíti. 1992 és 1993 folyamán a templomot teljes egészében restaurálták.

Szent György (Sv, Juraj) templom, Tucepi

A Sutvid-domb tetején az ókorból származó Szent Vid templom alapja található. Valószínűsíthető, hogy a VII. században az itt élő horvátok temploma volt, ahol a pogány istent Svevid-et imádták. Miután a horvát nép áttért a keresztény hitre, felszentelték a templomot keresztény templommá.

Ugyanezen a helyen találtak egy sírkövet is az i.sz. I. századból, amely az egyik legrégebbi síremlék a Makarska-i Riviéra ebben a régiójában. Korábban úgy gondolták, hogy ez a síremlék a Velence-i dózse I. Pietro Candiano síremléke, akit a neretvai kalózok öltek meg 887 szeptember 18-án, a település közelében lezajlott tengeri csatában.

Nemcsak a tenger partjához közel találjuk meg a régi korok emlékeit, hanem a Biokovo-hegy lejtőin is, a közeli kis falvakban. Az egyik ilyen építmény volt a Szent Márton templom a temetőjével Grebisce faluban, észak-nyugatra a Sutvid-dombtól. A templom kelet-nyugati irányzású, padlója kőlapokkal van burkolva, melyeket a helyi kővágó mesterek metszettek. A templom külső oldalán az apszis négyszögletes, míg belül félköríves. Ez az építészeti megoldás jellemző volt a XI.- XII, század dalmát templomépítészetére.

A XV. század elejétől a XVII.század végéig a törökök folyamatosan fenyegették ezt a vidéket is. Akkoriban Tučepi is a Velencei Köztársaság irányítása alatt állt, így az itt élő lakosság is részt vállalt a Velencei-Török háborúkban. Ekkoriban állandóak voltak a harcok és a határ villongások, a településeket falakkal és védőtornyokkal erősítették meg. Tučepi körzetében a védőtornyokat Gornji mellett találjuk. A Saric-torony egy sziklacsúcson áll közvetlenül a Biokovo-hegy lábánál. A Buselic-torony Srida falvának határában épült, míg a Lalic-torony magában a faluban van, lakó- és gazdasági épületek veszik körül. Észak-nyugati irányban Podpec falu határában egy sziklacsúcson egy régi erőd, lakóépületek és száraz-falak maradványait találjuk.

A Szent Katalin templom 1541-ben épült Sarici-ben. A román stílusjegyeket mutató templom mellet egy azonos nevet viselő kápolna is épült.

A Szent Antal plébániatemplom 1602-ben épült Srida sela falujában, az egykori Szent Rókus templom helyén. A templomot számos alkalommal újították fel, majd az 1891-es tűzvészben teljesen elpusztult. Az új Páduai Szent Antalnak szentelt plébániatemplomot 1898-ban kezdték el építeni, majd 1901-ben szentelték fel. A monumentális méretekkel bíró templomot márványborítás díszíti, barokk oltárát a régi templom romjai alól menekítették ki.

Szent Antal templom, Tucepi

Tučepi környékének legújabb temploma, a St. Nikola Tavelic templom, amely 1989-ben épült Kraj falujában.

Tučepi partmenti övezetében három barokk stílusú lakóépületet találhatunk, amelyeket a XVIII. században építettek a jómódú Grubisic, Ivanisevic és Kacic családok tagjai. A legszebb épületet Don Klement Grubisic építtette. Manapság ebben az épületben működik a „Kastelet” szálloda.

Hotel Kastelet, Tucepi

Szórakozási lehetőségek

Tucepiben sok nyári szórakoztató rendezvény várja a turistákat. Az egyik a sűrűn megrendezett halászesték, amelyeken meg lehet kóstolni a tengeri hal különlegességeket jó zene és finom italok kíséretében. A klapa estek is nagyon népszerűek. Tucepiben a hagyományos népi ruhákat és zenéket is megismerhetik a turisták, ha ellátogatnak a folklór estékre. A fiatalok valamelyik strandbárban vagy tengerparti kávézók teraszán élvezhetik az élő zenét és a finom koktélokat és ha szeretnének táncolhatnak is.

Tucepiben sok nyári szórakoztató rendezvény várja a turistákat.

Szórakoztató rendezvények, Tucepi

Strand

Tucepi strandjai homokosak, sziklásak és fenyő erdő övezi őket. Az egyik leghíresebb közülük a Slatina strand, amely kék zászló minősítést is kapott, így a kisgyermekes családok számára is ajánlott, vize tiszta és lassan mélyülő.

Slatina strand, Tucepi

Tucepiben a naturista strandok kedvelői is jól fogják érezni magukat, ha ellátogatnak a mesés Nugal strandra. A strand Makarskától keletre, Tucepi előtt található, egy apró kavicsos öbölben, amelyet magas sziklák ölelnek körül. A fürdésen és a napozáson kívül külön élmény a lenyűgöző táj ahol a strand elhelyezkedik, mindenképpen érdemes itt egy hosszabb sétát tenni.

Nugal strand, Tucepi

Gasztronómia

Tucepiben a Feniks éttermet érdemes meglátogatni. Egy hatalmas kőépületben található, a belső tere faborítású, a berendezése pedig hangulatos és a horvát népi elemeket tükrözi. A kilátás csodás, a tenger és a sziklák tárulnak a szemünk elé ha a hatalmas ablakok melletti asztalok valamelyikét választjuk. A hangulatos vendéglőben a mediterán hal ételeket és a finom borokat is megkóstolhatjuk. A felszolgálók népi ruhákba öltözve szolgálják fel az ételeket, így a fantasztikus kilátás és a jobbnál jobb ételek mellett a horvát kultúra hagyományait is élvezhetjük.

A Feniks étterem terasza.

Tucepiben több vendéglő is található, ahol akár a hagyományos konyha ízeit is választhatjuk.

Szállás

Tucepiben is sok szállás lehetőség közül választhatnak a turisták, ezek közül a leghíresebb a négy csillagos Kastelet hotel. A XIII. században épült barokk stílusú építményben, a jelen kor minden kényelmével felszerelt hotel működik, ugyanakkor megőrizte jellegzetes XVIII. századi hangulatát. Ebben az épületben működik az azonos nevű étterem is.

Az egyik kedvelt szálloda a Hotel Alga, amely néhány méterre a tengertől található és a központtól sincsen messze. A szállodában sok sport lehetőség van és aki nem szeretne a tengerben fürödni, az választhatja a hotel medencéit is. Apartmanokból sincs hiány, így mindenki rátalálhat a számára tökéletes szállásra.

Hotel Alga, Tucepi

Videók

Tucepi
Közép-Dalmácia

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét