Malinska

Krk-sziget észak-nyugati részén, egy széles fákkal körülvett öbölben, a Pelova- és a Ćuf-félszigetek között találjuk Malinskát, a Krk-sziget egyik legszebb települését. A település mindössze 15 km-re van a Krk-i hídtól. Malinska nevét egy XV. századi vízimalomról kapta.

A múltban Malinska kikötője fontos szerepet játszott a faexport lebonyolításában, illetve egyike volt a Bécsi nemesség kedvenc üdülőhelyeinek. 1866-ban Malinska kikötőjéből indult útra az első turistákat szállító gőzhajó, felismerték a Malinskában rejlő turisztikai lehetőségeket, melyeket kellemes klímájának és gyógyító hatású környezeti adottságainak köszönhetett. Az ide látogató turistákat lenyűgözte a táj szépsége, ezért Malinskát a „Kvarner-sziget gyöngyszemének” („Malinska die Perle der quarnerische Inseln … „) nevezte például Dr. L. Waagen a Bécsi Egyetem professzora 1905-ben.

A XV. század folyamán a Krk-i Frangepán herceg ösztönzésére a Dubašnica-régió központját Malinskába helyezték. Érdekes lehet megemlíteni, hogy abban az időben a Dubašnica-régió volt az egyetlen a szigeten, amelynek nem volt központja. Így Malinska lassan fejlődésnek indult, a XVIII. századra Porat-al együtt a Krk-sziget egyik legfontosabb exportkikötőjévé vált. Az exportcikkek melyek innen indultak különböző célállomások felé fűrészáruk, olivaolaj, mezőgazdasági termékek és élőállatok voltak. Attól kezdve, hogy az első utasszállító gőzhajó kikötött Malinska kikötőjében, a település életében új korszak kezdődött – a turizmus fejlődése, ezen belül eleinte a vadászturizmus, később az egészségturizmus is. A II. Világháború kezdetéig Malinska Európa egyik híres turisztikai központja volt. Ezért a település fejlődésnek indult, lakosainak száma megnőtt. A turisztikai fejlődésének mérföldkövét az első szállodakomplexum a Haludovo felépítése jelentette a XX. században.

Látványosságok

A Cickini-erdőben egy régi V.-VII. századból származó ókeresztény templomkomplexum romjait láthatjuk. A komplexum egy templomból áll, valamint számos más épületből, melyek közül külön említést érdemel a keresztelő kút. A területen 2002 óta feltáró munka folyik, melynek alkalmával számos lelet került elő, többek között az egyik válaszfal mestergerendája az V. századból, illetve az oltár egy darabja a VI. századból.

A Fumak-dombon Petar Trp egy hatalmas feszületet épített, amely ma a turisták egyik kedvenc célpontjává vált. Petar Trp-et, mikor a feszület építésébe kezdett, fogadalma vezérelte, melyet akkor tett, amikor ausztráliai emigrációja során balesetet szenvedett. A feszület egy tölgyfából készült, amely a környező erdőben nőtt. A feszülethez egy kacskaringós út vezet fel, melynek mentén stációkat láthatunk. Napjainban a Fumak-i feszületet számos gyalogos túrázó és kerékpáros turista látogatja.

A közeli faluban, Porat-ban található a harmadik Ferences-rendi Szent Mária-Magdolna kolostor, melyet 1480-ban építettek. A templom átriumáról híres, ahol Branko Fučić akadémikus egy kőtárat hozott létre, mely régi, jelentősebb horvát glagolita feliratok másolataiból áll. A kolostorban egy múzeum is működik, ahol számos kiállítási tárgyat láthatunk, melyek a harmadik Ferences-rendiek vallásos, kulturális és gazdasági életét mutatják be.

A nyári hónapok alatt nagy számban érkeznek a kolostorba kíváncsi látogatók, akik az esti órákban klasszikus zenei koncerteken is részt vehetnek, horvát és külföldi művészek előadásában.

Porat kikötője régi időkben épült, még a Velencei Köztársaság hajói is kötöttek itt ki, amikor elözönlötték a Krk-szigetet. A Porat helynév az itáliai „porto” névből ered, amely kikötőt jelent. 20 évvel ezelőtt kezdték el Porat kikötőjét megnagyobbítani és szolgáltatásait fejleszteni, hogy az ide érkező látogatók megfelelő horgonyzóhelyet találjanak. Manapság Porat kikötője minden tekintetben megfelel a modern jachtkikötőkre jellemző kívánalmaknak. Porat kikötőjében szárazdokk is található a hajók téli tárolásához.

Rendezvények, szórakozás

Malinska lakosai július 27-én ünneplik védőszentjüket Szent Apollinárt. Ilyenkor a kikötőből regatták indulnak, horgász és folklór estet szerveznek.

A településen számos hotel és apartman közül lehet választani, így mindenki megtalálhatja a számára leginkább megfelelő szálláshelyet. Aki a gasztronómiai élvezeteknek szeret hódolni, az megkóstolhatja a helyi halkülönlegességeket valamelyik étteremben.

A fiatalok minden bizonnyal szívesen belevetik magukat az éjszakai életbe.

Malinskában két helyszín közül is választhatnak a hangos, modern zene kedvelői. Az egyik a Boa Club, amely 2010 áprilisában nyílt. Nevéhez hűen, a disco-ban egy terrárium is található, amelyben természetesen egy boa is lakik, biztonságosan elzárva a vendégektől. A másik zenés szórakozóhely a Crossroad Discoteque. Itt is minden este más és más lemezlovas szolgáltatja a zenét. Aki ide látogat megteheti, hogy az egész éjszakát végigtáncolja, vagy csak koktélt szürcsölgetve élvezze a bőrkanapék kényelmét.

Szállás

Ha Malinskában nyaralunk számos, különböző szolgáltatásokat nyújtó szálláshely közül választhatunk. Az egyik kiemelkedő szolgáltatásokat nyújtó szálláshely a Ribarsko Selo*** apartmanház, melyet a tengerparton találhatunk, 800 méterre Malinska központjától. Az apartmankomplexumnak à la carte étterme is van, a Restaurant „Konoba”, melynek terasza a tengerpart mentén húzódik, így csodálatos kilátás nyílik a Kvarner-öbölre. Itt azok is megszállhatnak, akik vízen érkeznek, ugyanis a marinában 8 méteres yachtokkal is ki lehet kötni. Itt strandolni is lehet a lapos sziklaplatókon a kis öbölben, ahol a tenger nem mélyül hirtelen, így a gyerekek is biztonságban pancsolhatnak.

Strandolás

Malinskában a strandok jellemzően kavicsos-homokosak, de betonozott, vagy sziklás strandokat is találhatunk. A kikötő környékét leszámítva a strandolóhelyek vize sekély, nem mélyül hirtelen, így a gyermekekkel is nyugodtan strandolhatunk itt.

Éttermek, ételek

Jellemzően a Krk-szigeti települések nagy részére, a Malinska-i vendéglátók is követik a tradíciókat, főleg akkor, ha a vendéglátó hely jellege is követi a régióra jellemző tradíciókat. Ezért, ha egy vendéglátó helyet konobának neveznek, akkor egy jellegzetes horvát vendéglátóhelyre gondoljunk. A konobák Horvátországban olyanok, mint Itáliában a trattoriák vagy Görögországban a tavernák. Példaként említhető a Konoba Porat, ahol alkalmazottai mellett, maga a tulajdonos is a vendégek kívánságát lesi és folyékonyan beszéli az angolt, németet, olaszt. Az étlap számos jellegzetes ételt és italt tartalmaz, melyből ízlésünk szerint választhatunk.

Videók

Malinska
Krk-sziget
Kvarner-öböl

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét