Crikvenica

Opatija után a horvát tenger legrégebbi üdülővárosa Crikvenica, az Adria egyik legnaposabb területe, ahol a part menti fenyőerdők biztosítanak árnyékot. Gyógyturizmusa már a kezdetektől meghatározó volt. Az egészen sekély partszakaszok ideálisak a családosok számára, ahol a kisgyerekek is biztonságosan pancsolhatnak. Az akváriumban több mint száz adriai halfajta és ötven trópusi halfaj úszkálhat természetes élőhelyéhez hasonló környezetben.

A város története

Crikvenica a Krk-szigetet a horvát tengerpattól elválasztó Vinodoli-csatorna partján fekszik. A horvát törzsek először a VIII. században érkeztek erre a területre. A várost 450 évig a Frangepánok birtokolták, akiknek a kastélya ma szállodaként működik. 1412-ben Frangepán Miklós a Dubračina folyó torkolatánál lévő Szűz Mária Mennybemenetele templomot a pálosoknak adományozta, akik felújították és kibővítették azt.

Ők voltak az egyetlen magyar alapítású szerzetes remete rend. Később az ő kolostor köré épült ki a város. A XIX. század vége felé az egyik legfontosabb tengerparti nyaralóhely vált belőle, 1891-ben építették fel az első szállodát.

A város neve a horvát crkva szóból ered, amely templomot jelent, és a régi pálos templomra és kolostorra utal. Itt található Horvátország legnagyobb kikötője, amely Közép-Horvátország és Közép-Európa bizonyos részeinek a legközelebbi tengeri kijárata. Crikvenica önkormányzata magába foglalja még Jadranovot, Dramaljt és Selcét.

Látnivalók

Idegenforgalmi szempontból a Crikvenicai Riviéra jelentős szerepet tölt be az Észak-Adriai partvidéken. Az üdülőhely közel huszonöt kilométer hosszú és öt kisebb várost foglal magába, melyek Rijeka, Crikvenica, SelceNovi Vinodolski és Senj, ezek gyakorlatilag mára már összetartoznak. Opatija után a horvát tenger legrégebbi üdülővárosa Crikvenica. A város a monarchia idejében nagyon kedvelt volt az osztrákok körében. A gyógyturizmus már a kezdetekben is fontosnak bizonyult, ez a mai napig megmaradt, a legtöbb szálloda foglalkozik gyógyászati tevékenységgel, és természetesen a ma már igen divatossá vált wellness szolgáltatások széleskörű választékát is megtalálhatjuk itt.

A város egyik nevezetessége a központban található közel kétszáz négyzetmétert elfoglaló akvárium. Az akváriumban huszonnégy medencét helyeztek el, amelyekben több mint száz adriai halfajta és ötven trópusi halfaj úszkálhat természetes élőhelyéhez hasonló környezetben. Az akváriumot biológusok, ichtiológusok, akvaristák, vegyészek, búvárok valamint külföldi szakemberek több éves munkával hozták létre. Olyan különleges példányokat tekinthetnek meg az idelátogatók, mint például a tengeri macska, cápa, homár, muréna, polip vagy a csikóhal. Az akvárium területén különféle emléktárgyakat is vásárolhatunk.

Ha Crikvenicában járunk, érdemes ellátogatni a közeli Kotorba, amely egy igazi különlegesség a történelem iránt érdeklődőknek, ugyanis itt régészeti ásatások során feltárták a város maradványait, ezenkívül pedig középkori házakat is láthatunk, valamint kisebb épületek és egy szintén középkori templom romjai is megtalálhatók itt. Az 1776-os pusztító tűzvész után néptelenedett el Kotor, lakói leköltöztek a dombról a tengerparthoz.

Ittlétünk alatt ne szalasszuk el megtekinteni a Pálos Rendi kolostor épületét, amely Crikvenica keleti részén, a Dubračina patak és a tengerpart között található, mellette pedig a Szűz Mária Mennybemenetele templom.

A kolostort a XV. században építették a Pálos Rend szerzetesei. A kolostort azóta átalakították és ma szállodaként működik.

Crikvenica strandjai

Crikvenica, mint tengerparti város gyönyörűen rendezett strandokkal várja az ideutazókat. Éghajlatának köszönhetően nyáron is kellemes az idő, nem túl magas a hőmérséklet, mégis ez az Adria egyik legnaposabb területe, ahol a part menti fenyőerdők biztosítanak árnyékot. A strandok nagy részét apró kavicsok borítják, de vannak homokos szakaszai is, sok helyen pedig mesterségesen feltöltött szakaszokkal találkozhatunk. Mivel vannak egészen sekély partszakaszok is, ezért ideális hely a családosok számára is, ahol a kisgyerekek is biztonságosan pancsolhatnak. A város a Kék Zászlót is megkapta, annak jeléül, hogy partjai szépek és rendezettek, a tenger pedig tiszta, a helyi lakosság odafigyel a környezetre.

Sportlehetőségek

A város számtalan sportolási lehetőséget kínál az ideutazó turistáknak. A legnépszerűbbek errefelé természetesen a vízi sportok. Akik a búvárkodást szeretnék kipróbálni, de eddig még nem búvárkodtak, azok felkereshetik a helyi búvárközpontot, ahol ellátják őket a szükséges információkkal és tanácsokkal. Nemcsak a víz alatt, de a víz felszínén is kalandozhatunk, több vitorlásklub is működik itt, így a vitorlázást is kipróbálhatjuk. Ha a víz helyett inkább a szárazföldet választjuk, akkor elő a kerékpárral, nyugodtan nekivághatunk a számos bicikliút egyikének. Ha mégse tudjuk eldönteni merre induljunk és információra van szükségünk, a helyi kerékpár klubban segítséget kaphatunk. Mindemellett kipróbálhatjuk napjaink egyik legnépszerűbbé váló sportját, a paintballt, amely akkor a legszórakoztatóbb ha nagyobb társasággal érkezünk.

Szórakozás

Ha az egész napos fürdőzés, napozás, városnézés vagy esetleg sport után marad időnk és energiánk, akkor irány a crikvenicai éjszaka, például egy kávézó teraszán vagy egy nyüzsgő szórakozóhelyen. Üdülőhely lévén nyáron a legnagyobb itt a nyüzsgés, ilyenkor rengetek kulturális rendezvényt tartanak, amely jó alkalom az itteni hagyományok megismeréséhez, ezenkívül pedig gyakran rendeznek divatbemutatókat, illetve koncerteket is.

Gasztronómia

Crikvenica a kontinentális és mediterrán táj találkozásánál helyezkedik el, ez a kettősség ételeikre is jellemző. Gyakran készítenek ételeket vadhúsból, amelyeket általában különféle szószokkal tálalnak. Ezekhez a fogásokhoz kiválóan illenek az itteni vörösborok. Mivel mégiscsak tengerparti városról van szó, így a legközkedveltebb ételek a frissen fogott halakból, kagylóból és egyéb tenger gyümölcseiből készülnek.

Ilyen különleges fogások például a roston sült hal vagy a töltött tintahal, emellett pedig igazi ínyencségnek számít a brudet (halragu), a finom vacsora mellé pedig elmaradhatatlanok az itteni borok. Érdemes betérni az éttermek valamelyikébe és megkóstolni egy különleges fogást.

Szálláslehetőség

Crikvenicában kitűnő szállodákat és apartmanokat találunk, amelyek többsége a tengerparthoz közel helyezkedik el. Itt akármikor könnyedén találhatunk szállást, bár nem árt erről előre gondoskodni valamelyik foglaló oldalon. Apartmanokat kivehetünk már 20-30 eurótól, illetve kétcsillagos szállodát 35-50 euró körüli áron is találunk.

A város legrégebbi szállodája a Hotel Therapia, amely egy négycsillagos szálloda, még 1895-ben épült, és mind a mai napig megőrizte pompáját. Ebben a szállodában 50 eurótól kezdődnek az árak, viszont főszezonban ez megduplázódik. Az egykori gyógyszállodából napjaink igényeihez igazodva wellness központot alakítottak ki.

Videók

Crikvenica
Kvarner-öböl

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét