Novalja

Novalja a Pag-sziget második legnagyobb települése. Mindazok számára különösen ajánlott ez a hely akik kedvelik az aktív kikapcsolódást. Novalja nem a látványosságairól híres, hanem gyönyörű strandjairól, és a beach partijairól. Aki napozással, fürdőzéssel szeretné tölteni nyaralását, jól dönt ha ide látogat, aki pedig szórakozásra vágyik, annak a Zrce strand maga a tökély. A Zrce strandot Horvátország Ibizájának tartják, ezért Európa szerte híres a fiatalok körében.

A város kulturális öröksége

Természetesen Novalja hosszú és érdekes történelmébe is betekintést nyerhetnek az ide látogatók. A város múltjáról számtalan régészeti helyszín árulkodik a városban és annak környékén. Igen nagy értékű, különféle ereklyéket, ékszereket és bútordarabokat lehet megtekinteni a Stomorica régészeti gyűjteményben.

Régészeti szempontból rendkívül érdekes a Caska körüli terület, ahol a római Cissa település utáni kutatások az utóbbi időben egyre intenzívebbé váltak. A legenda szerint a város egy földrengés miatt pusztult el a IV. században.

A legnagyobb értéket képviseli, és az érdeklődés középpontjában áll az I. századból származó vízellátó rendszer (Talijanova buža), amely kézzel faragott kőből készült, mintegy 1042 méter hosszú, átlagosan 60 centiméter széles és 40 méter magas, felette pedig kilenc nyílással. Az egyedülálló római vízvezeték szállította a vizet Novalja városába a környező területektől.

A vízellátó rendszer belsejében a Városi Múzeum is őrzi egy részét Novalja kulturális és néprajzi örökségének.

Látványosságok

Alig néhány kilométerre Novaljatól található a Velo tusto čelo csúcs, ahol egy érdekes 120 ezer éves természeti képződményt figyelhetünk meg, a Pagi háromszög nevű megalitikus követ, amely egyenlő szárú háromszöget zár be, méretei: 32x32x22 méter. Ultraibolya fény hatására, a háromszög vörösen világít. Egy kis ügyesség szükséges ahhoz, hogy felsétáljunk a sziklás talajon, ugyanis utak nincsenek. A háromszög titkát még nem fejtették meg, de gyakran múltbéli UFO jelenségekkel hozzák összefüggésbe.

Strandolási lehetőségek

Kevés olyan gyönyörű és természetes strand van az Adrián, mint a novaljai strandok. Aki egyszer eljön ide, azt biztosan lebilincseli a part szépsége. A tenger vize tiszta, a széles partokat néhol homok, máshol pedig kavicsok borítják. Könnyen megközelíthető, így gyerekes családoknak kifejezetten ajánlott. A strandok egy és három kilométernyi távolságra vannak a várostól, egyfajta gyűrűként veszik azt körbe. Bármelyik strand elérhető autóval, kivéve a Babe strand.

Caska, Novaljatól keletre fekszik, itt található az az egykori római település, amelyet a legenda szerint egy földrengés pusztított el a IV. században. A maradványok ma is láthatók a strand közelében és a tengerfenéken. A víz elég gyorsan mélyül, mivel a tengerfenék igen meredek. A parton többféle szabadidős tevékenységre is van lehetőség.

A Zrce strand Novaljatól dél-keletre van, ez a legszebb és legvonzóbb novaljai strand. A part egész tágas és kavicsos, főszezonban több ezer turista jár ide. Mivel a tengerfenék itt is meredek, így a víz elég mély. A kék zászlóval kitüntetett parton rendezik a legnagyobb bulikat. A parton lévő három klubban (Papaya, Aquarius, Kalypso) fergeteges, hajnalig tartó beach partikat tartanak.

A Strasko strand és kemping Novaljatól délre található, egy széles tengerre néző öbölben. A part körülbelül másfél kilométer hosszú és egy rövid sziklás rész után a tengerfenék már homokos. A part mellett található az egyik legnagyobb és legszebb adriai kemping, vendéglátóipari területtel, sport és szórakoztató központtal, különböző műhelyekkel, játszóterekkel. Az egész területet tölgy- és fenyőerdők veszik körbe, ezzel is különleges hangulatot kölcsönözve a helynek. 2004-ben a strand megkapta a kék zászlót.

Planjka Novaljatól északra fekszik, a Stara Novalja-öböl dél-keleti partján. A víz meleg és sekély, a partot finom homok borítja és nagyon szépen rendezett. A környék gasztronómiai kínálata is igen kecsegtető, valamint szabadidős tevékenységekre is van lehetőség. 2004-ben ez a strand is megkapta a kék zászlót.

Lokunje egy helyi strand a Novalja-öböl déli részén. A part kavicsos és sekély, valamint zöld övezet veszi körül, ez teszi kellemessé ezt a helyet, amely tökéletes a pihenésre és a felfrissülésre.

A Babe strand egy sekély öbölben fekszik Novaljatól nyugatra. Ez a legsekélyebb és a legmelegebb a novaljai strandok közül. A partvonala elég keskeny, ezért csak gyalog lehet megközelíteni. Mivel ilyen eldugott helyen van, a parton nincs sem étkezési, sem sportlehetőség.

Sport

A turisztikai fejlesztéseknek köszönhetően Novalja számos sportlehetőséget kínál. A városban van egy labdarúgó stadion, többcélú tornaterem, teniszpálya, fitnesz termek, szauna, a szállodákban nyitott és fedett medence.

Novalja környékén több kilométeres kerékpársávok fonódnak össze, ahol egy-egy kerékpáros kirándulás alkalmával megcsodálhatjuk a vidéket.

Közvetlenül a parton is kikapcsolódhatunk, a homokos strandröplabda pálya is nagyon népszerű, a nyári időszakban vannak a különböző versenyek és bajnokságok, melyek közül néhány már hagyománynak számít.

A hegymászás rajongóinak ajánlott a vonzó Stogaj oldal Metajna közelében, azok számára pedig akik élvezik a hosszú sétákat, van egy meredek sziklás felület a Pag háromszög oldalán, a háttérben Novalja látványával.

Ha inkább mélytengeri kalandokra vágyunk lépjünk kapcsolatba az egyik Stara Novaljai búvárklubbal. A mély és sötét tengerben a tapasztalt búvárok biztosan kedvüket lelik majd az I. században elsüllyedt római kereskedelmi hajó roncsainak felderítésekor.

Nemcsak a felnőtteknek, hanem a gyerekeknek is igen gazdag szabadidős kínálattal kedveznek. A legnépszerűbb a kicsik körében a szamárlovaglás, de ugyanúgy élvezhetik a vidámparkot vagy az ugrálóvárat.

Rendezvények

Novaljaban számos hagyományos előadást rendeznek, ezekkel gazdagítják a város társadalmi életét. Ezek az események hozzájárulnak a hagyományok megőrzéséhez és az eredeti hazai kulturális kincs, a szokások és hagyományok minőségibb bemutatásához.

A kulturális rendezvények sora már a nyár előtt elkezdődik, vannak művészeti kiállítások, komolyzenei koncertek együttesek, népi együttesek, színházi előadások, film bemutatók, de aki hajnalig tartó bulira vágyik, annak a Zrce strand a tökéletes hely.

Január közepén kerül megrendezésre a Karnevál, Hamvazószerda előtti kedden, a nagyböjt előtt. Szombaton van a farsangi mulatság, vasárnap délután pedig a gyerekek farsangja. Az utolsó nap délutánján előadásokat szerveznek a város főterén, a Bazilika téren. A helyiek „,Plac”-nak nevezik.

A Májusi Fesztivált az első májusi ünnepek környékén rendezik meg, amely igazából egy gasztronómiai és ökológiai ünnepség. A novaljai vendéglősök a legfinomabb házi ételeket és csemegéket készítik el ilyenkor. A polgárok kerti virágpalántákat kapnak, hogy kertjeiket a legszebben díszíthessék fel. Természetesen az egész ünnepély elképzelhetetlen lenne zene és szórakozás nélkül.

2004 óta minden május második felében divat show-t tartanak, a Novalja fuštan-t. A divatos ruhákhoz népies elemeket használnak fel, a fuštan is egy régi női ruhadarab a novaljai nők viseletében.

Gasztronómia

Ma úgy tartják, hogy a mediterrán konyha a legjobb az egészséges étkezés szempontjából, mert változatos és minőségi ételeket vonultat fel. Ha Novaljaban járunk feltétlenül kóstoljuk meg az egyedülálló házi konyha különlegességeit, amelyeket számos étteremben és konobában (taverna) kipróbálhatunk. Az éttermek menüi ízletes fogásokat kínálnak, mint például a Pagi sajt (Paski sir), bárány, tűzött makaróni (makaroni na Iglu) és a túrós rétes.

Ha igazán szeretnénk megismerkedni a mediterrán konyha ízeivel próbáljunk ki néhány tengeri különlegességet, közöttük a tápláló halászlét, a Novalja brodettot, különféle salátákat, a tengeri risottot, valamint a főtt illetve sült halat.

A sokféle zöldség, amelyet az itteniek számtalan fantáziadús módon készítenek el, a vegetáriánus konyha kedvelőinek is biztosan elnyeri a tetszését. Érdemes kipróbálni a házi készítésű süteményeket, mint a kroštule.

Annak ellenére, hogy a modern sütemények kínálata is igen gazdag, egyedi ízüknek köszönhetően a mai napig nagyon népszerűek, és a novaljai konyha védjegyévé váltak. Végül pedig az ízletes ebédet vagy vacsorát érdemes megkoronázni egy üveg helyi finom borral.

Szálláslehetőség

A városban apartmanok, és szállodák is várják a turistákat, az egyik legkedveltebb apartman a Novalja Mateja, mely a város központján kívül helyezkedik el, és pompás kilátás nyílik a Novaljai szurdokra és a városra.

Videók

Novalja
Pag-sziget
Észak-Dalmácia

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét