Lim-csatorna

A Lim-csatorna (Limski Kanal) egy rendkívül egyedülálló természeti képződmény Horvátországban (Rovinj városától alig 15 km autóval), ismertebb nevén Lim-fjord, melyet a Pazincica folyó vájt a tenger felé vezető útja során. Maga a csatorna a Lim-völgy részét képezi, amely 35 km hosszan nyúlik el az Isztriai félsziget közepétől egészen Pazin városáig. A Lim-csatorna maga alig hosszabb 10 km-nél, a mélysége 30 méter míg a legszélesebb részén 600 méter.

A Lim név a latin „limes”-ből ered (határ), utalva ezzel az egykoron római birodalomhoz tartózó Dalmaciára és Olaszországra. A Lim-fjord megnevezés onnan ered, hogy a mélyen a szárazföld belsejébe nyúló tenger látványa az észak-európai fjordokra emlékeztet. Azonban itt teljesen másról van szó, ugyanis a fjodroknál gleccser által kimélyített völgybe nyomul be a tenger, itt viszont sosem voltak gleccserek, hanem egy időközben kiszáradt folyó medrébe húzódott be a tengervíz. Jogos a kérdés, hogy hová tűnt a folyó? Erre a magyarázatot Isztria geológiai felépítése adja. A félsziget nagyrészt barlangokkal, üregekkel van teli. A folyó az évezredek során addig mélyítette a medrét, amíg átszakította az egyik földalatti üreg mennyezetét. Innentől kezdve a folyó a mélyben folytatta útját, felszín alatti vízfolyásként, a régi meder pedig kiszáradt. Ez még nem ad választ arra a kérdésre, hogy hogyan került oda a tengervíz. Ennek az a magyarázata, hogy az egész Horvát partszakasz folyamatosan süllyed, így a tenger fokozatosan 9-10 kilométer mélységig nyomulhatott be a szárazföld belsejébe. Több mint száz édesvízi forrás ömlik bele, ezért a halak kimondottan kedvelik. A sós tengervíztől különböző vízminőség miatt a csatornában halat, osztrigát, kagylót és más vízi élőlényeket tenyésztenek. Az itt tenyésztett finomságokat meg lehet kóstolni a közeli éttermek egyikében.

Szépsége miatt szinte kihagyhatatlan látnivalónak számít. Ugyanakkor csodálatos látvány tárul elénk a csatorna feletti magaslatról, ahonnan az egész vidéket körbepásztázhatjuk tekintetünkkel. Mindeközben az út menti árusoktól helyi termékeket, specialitásokat vásárolhatunk: pálinkát, sajtokat, szárított levendulát, különböző lekvárokat stb., egyaránt tökéletes szuvenírnek és ajándéknak is.

A csatorna déli partját tölgy és kőrisfák borítják, míg az északi parton – szemben a nap – örökzöld növényzet. A csatorna halállományban gazdag, és jó minőségű ínyencségek is bőségesen megtalálhatóak benne, osztrigák és kagylók. Aki valami nagyon isztriai specialitásra vágyik, kóstolja meg a Lim-csatornában tenyésztett osztrigát, a vörösbor, olívaolaj, bors, cukor és pirított kenyérből készülő isztriai szupát (házi készítésű tészta pikáns szósszal) a helyi vendéglőkben, a teran és prosek borokat a borpincékben.

A tengervíz különleges adottságainak köszönhetően a tengeri növény- és állatvilág jól fejlett. A csatorna természetes melegágya és telelő helye sok fajta halnak. Emiatt természeti értékeket rejt, és védettséget élvez. A víz az öbölben kevésbé sós, mert a beleömlő források édes vizűek. Az öböl környéke, növényzete érdekes és sokszínű, a fák pedig váltakozva örökzöldek és lombhullatók, ahol különböző vadon élő állatok élnek, mint például a vaddisznók, rókák, borzok, őzek és néhány madár faj is megtalálható, héják, ölyvek, baglyok. Sűrű erdők, sziklák veszik körül mindkét parton, melyek elérik a 150 méter magasságot is. A hegymászás szerelmeseinek pedig lehetősége nyílik extrém sportok űzésére.

A helyszínen több Hollywoodi filmet forgattak mint például: The Long Ships, Vikings – Kirk Duglas amerikai színész főszereplésével – stb. Egy helyi család, a film forgatása alatt vendégül látta a színészt több alkalommal is, aki méltatta a helyi specialitásokat. Akkor a család megfogadta, hogy megnyitja saját éttermét, melynek a neve Viking lett. Isztria egyik legjobb étterme, közvetlenül a parton.

Néhány kilométerre a csatorna végétől található a romos város Dvigrad („két város”). Ahogy a neve is sugallja, eredetileg két település volt – Parentin és Montecastelo -, de a rómaiak egyszerűen csak Duo Castar-nak nevezték el. A név a 14. században ragadt rá, Velence és Genova közti háború idején. 1631-ben elmenekült a megmaradt lakosság a közeli Kanfanar városába, hogy elkerüljék a járványokat – maláriát és pestist.

A helyiek azt állítják, hogy elásott kincsek találhatóak, alig 3 kilométerre Mrgani falujában. A helyi legenda szerint, a falut egy kalóz alapította, Sir Henry Morgan, innen a név.

Rovinj-tól nem messze, északi irányban a Lim-csatorna bejáratánál található a Romuald-barlang. A barlangnak történelmi vonzata is van, ugyanis erre a vidékre jött Szent Romuald a Benedek-rendi szerzetes, akinek a nevéhez számos csodatétel fűződik. Ő alapította később a Camadoli-rendet és monostort épített Kloštar-ban, a Lim-csatorna partján. Amint munkáját befejezte, úgy döntött, hogy élete hátralevő részét remeteként éli le, távol az emberektől. 1002 nyarán a Kapitány barlangját szemelte ki, de ezt túlságosan könnyen lehetett megközelíteni, így új hely után nézett. Ezért tovább haladt a csatorna déli partján, ahol nem messze a kis Szent Márton templomtól egy 105 méter hosszú barlangot talált, mely egyenes és könnyen bejárható volt. Az emberek féltek oda bemenni, mert démonok és sötét erők lakóhelyének tartották.

Szent Romuald volt az első ember aki bement a barlangba és itt is élt két és fél évig. Az egyetlen kapcsolata a külvilággal egy pásztor volt. A történelmi feljegyzések szerint Szent Romuald a barlang legnagyobb termét használta. Akkor ment el innen, amikor az imádói itt is rátaláltak és elkezdtek ide zarándokolni.

A Romuald-barlang látogatható a turisták által júniustól augusztus végéig. Látogatni csak túravezető jelenlétében lehet, 10-30 kuna fejében, amely tartalmazza a védőfelszerelés díját is.

Érdemes megemlíteni, az Isztriai-félsziget, nyugati partján fekvő Vrsar városát is (Rovinjtól 29 km). Valaha aprócska halászfalu volt, ma viszont kellemes kinézetű és hangulatú, gyönyörű hely. Nemzetközi jacht kikötővel rendelkezik. A település Rovinj és Poreč között, a Lim-csatorna közvetlen közelében helyezkedik el. A környékén egy 18 lakatlan szigetből álló szigetcsoport található. A domb tetején található, ódon falakkal övezett kastély környékét buja növényzet; fenyőerdő, gyönyörű olajligetek és az isztriai Malvazija bort termő szőlőskertek veszik körül. Vrsar lejtőin ugyanakkor római kori emlékeket is találhatunk. Építészeti stílusa szinte érintetlen, velencei stílusban épült, labirintus hangulatot keltve a szűk utcák, a kikötőben pedig rengeteg külföldi jacht és modern szállodák találhatóak.

Isztria-félszigetének nagy hagyománya van a nudizmusnak, az egyik legnagyobb naturista telep a Koversada, a Lim-csatorna bejáratától északra helyezkedik el.

Videók

Lim-csatorna
Isztria

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét