Korcula

Korcula az azonos nevű sziget fővárosa. A város számtalan látványossággal büszkélkedhet, mint például a Marco Polo ház, de sok szép templom és múzeum is megcsodálható. A Korčula-ban nyaralókra számtalan szórakoztató program is vár, mint például a vitéz játékok fesztivál, amely nem mindennapi élményt nyújt a turistáknak. A fiatalabbak vagy a pörgősebb szórakozásra vágyók koktél bárok, diszkók és zenés szórakozóhelyek közül választhatnak. A városban csodás strandolási lehetőségek vannak, itt mindenki rátalál a neki tetsző homokos, sziklás partszakaszra.

A lubickoláson kívül számtalan vízi és szárazföldi sportlehetőség is vár az itt nyaralókra. A gasztronómia iránt érdeklődők megkóstolhatják a helyi különlegességeket, a borkedvelők pedig híres, minőségi borok közül választhatnak. A Korcula-ban nyaralók nem fognak unatkozni, itt mindenki talál számára tetsző szórakozási lehetőséget és a nyaralás biztosan fantasztikus lesz.

Korcula

Korcula városrészei és terei

Korčula leglátogatottabb része az óvárosa, melyet a később kialakult városnegyedek, sétányok vesznek körül. A varázslatos óvároson kívül még érdemes felmenni a Szent Antal-dobra vagy egy kellemes sétát tenni a Huber parkban.

Domnice

Korcula külvárosi lakónegyede a Domnice, melyet a munkásosztály számára hoztak létre a ’70-es és a ’80-as években. Az olcsó állami lakásokban a helyi üzemek dolgozói laktak. Domnice ezen részét a helyiek „Pejton” néven emlegetik. A szocreál építmények között semmi említésre méltó nevezetesség sincs, viszont itt van a kikötője az Orebic-ból érkező autószállító kompnak.

Cvjetno Naselje

A Cvjetno Naselje egy dombos részen található a Szent Miklós-sétány fölött. Ez a város egy viszonylag új negyede, amely a ’70-es években épült. Az itt található épületek félig különállóak, eredetileg tanácsi lakások voltak azoknak a munkásoknak akik lakást igényeltek. A lakónegyed nevének jelentése „Virág település”. Ez időnként érthető is, hiszen a negyed egy dombra épült, ahonnan általában szép rálátás nyílik a Peljesac-csatornára és az óvárosra. A lakónegyed eredetileg is szabványosított lakások számára lett tervezve, így semmilyen különösebb látnivaló nincs itt. Innen az óvárost 10 perces séta után elérhetjük.

Kilátás a Cvjetno Naselje városrészről az óvárosra és a Peljesac-csatornára.

Luka Korculanska

Korcula városának keleti felében egy nagy öböl található, a Luka Korculanska. Az öblöt több néven is ismerik, mint például Luka Us, Porto Pedoci, Uvala Skoljaka vagy Kalac. Mindössze 20 percnyi séta elérni az öblöt Korcula óvárosából, Domnice és Sveti Antun irányába. Az öböl és környéke a Második Világháború előtt élte virágkorát, ugyanis ekkor építették ide nyaralóikat a középosztálybeliek. Luka Korculanska-ban számos példáját láthatjuk a múlt század (’30-as évek) építészetének, bár az összképet rontják az épületekhez újonnan hozzáadott elemek. Az öbölben egy nagyon kellemes kis strandot is találhatunk, melyeket a közeli szálloda vendégei, valamint Domnice és Sveti Antun városrészek lakosai használnak.

Plokata-tér

A Plokata Korcula legnagyobb tereinek egyike. A teret az Óváros Szárazföldi-kapuja (Kopnena-vrata) és a Rotonda, a zöldség- és gyümölcspiac mellett találjuk, a Biline és Borak felé vezető úton. A téren számos kávézó és bár található melyek a lakosok közkedvelt helyei. A Plokata a legjobb hely nyugodtan elfogyasztani kedvenc fagylaltunkat, ha leülünk az alacsony párkányra a kis kút körül.

Plokata-tér, Korcula

Punta Jurana

A Punta Jurana a város tengerpartjának egy szakasza, amely a Plokata-tér és Borak között terül el. A Punta Jurana-n számos kávézó, fagyizó található, valamint a jachtkikötő is itt helyezkedik el. Ez a városrész a népszerű Nyári Éjszakák helyszíne is. A Punta Jurana-n a turisták egyik kedvenc helye az a lépcsősor, amely a Plokata-térre vezet. Aki leül a lépcsőfokokra, jól láthatja a jövő-menő embereket és a hajókat a jachtkikötőben.

Punta Jurana-nak van egy sajátos látványossága. Ez a Tri Sulara vagyis a Három Erkély. A Három Erkélyhez egy dalmát népdal is kötődik. A dal három gyönyörű szép testvérről szól akik a három erkélyen ültek, a helyi legények pedig az erkélyek alatt állva szerenádokat énekeltek a hölgyeknek… Romantikus, nem?

Tri Sulara vagyis a Három Erkély, Korcula

Rotonda

Rotonda-nak hívják a város gyümölcs- és zöldségpiacát. A piacot a Plokata-tér és a Rampada-torony mellett találjuk, mindjárt a városközpont mellett. Ez az a hely, ahol a Neretva-folyó melléki farmerek zöldséget és gyümölcsöt árusítanak a turisták és a lakosság számára. A Rotonda olyan mint egy kis kerek tér, melyet alacsony fal vesz körbe, innen az elnevezése. A piactér pár lépcsőfoknyival magasabban fekszik mint az utca szintje. A Rotonda-t biztosan meg lehet találni, ha követjük valamelyik helyi asszonyt, akinek kosár van a kezében, ő biztosan oda tart. Aki a Rotondán szeretne vásárolni jó ha szem előtt tart két dolgot. Ahhoz hogy a legjobb minőségű termékeket megvásárolhassuk, érdemes korán kelni, már reggel 7 óra körül. Másod sorban jól nézzünk utána az áraknak, mert egyes árusok szeretnek hasznot húzni a turistákból, ezért magasabb áron kínálják portékáikat a piaci árnál.

Rotonda-nak hívják Korcula város gyümölcs- és zöldségpiacát.

Rotonda, Korcula

Hober park

A Hober egy nagy park Korčula városában, 10 percre az óvárostól a Domnice-be vezető út mellett. A parknak van egy fákkal borított része keskeny gyalogutakkal, valamint hozzá tartozik a Luka Korculanska öböl is. A Hober park minden időben kellemes hely, legfőképp a meleg, nyári napokon, amikor a magas fenyőfák jótékony árnyékot nyújtanak a nap melegétől. A park egyik legérdekesebb része a Pjaceta, amely egy nagy tisztás a fák alatt, ahol a kőpadokon kényelmesen megpihenhetünk. Egy másik érdekes hely a Hober parkban a Naplov nevet viseli. Ez egy nagy vízgyűjtő terület, amelyet arra használtak, hogy begyűjtsék az esővizet abban az időszakban, amikor még nem volt a városnak vízműve, amely a Neretva-folyóból nyeri a vizet. Erről a helyről jó rálátás nyílik a Korcula szigetvilágára.

A Hober egy nagy park Korčula városában, 10 percre az óvárostól a Domnice-be vezető út mellett.

Pod Sveti Antun

Domnice-tól nyugatra, a Korcula és Lumbarda közötti főút mentén található a Pod Sveti Antun. Gyalogosan körülbelül 25 percre van Korcula óvárosától. Legfőbb nevezetessége a Szent Antal templom a domb tetején. A templomhoz vezető lépcsősort nem könnyű megmászni, főleg a nyári melegben, de a domb tetejéről nyíló panoráma szépsége megéri a fáradságot.

A Szent Antal templomhoz vezető lépcső.

Szent Miklós-sétány

A Sveti Nikola (Szent Miklós) Korčula egy jól ismert övezete, ez egy pálmafákkal szegélyezett sétány a tenger partján, amely a Plokata-tértől indul és a Cvjetno Naselje negyedben ér véget. A Sveti Nikola utcán kényelmes padokat találunk a pálmák árnyékában, ahonnan gyönyörködhetünk az elénk táruló látványban – a Peljesac-csatornában, a Szent Illyés (Sv. Ilija) hegyben és az Óvárosban. Napjainkban a Sveti Nikola (Szent Miklós) sétány és környéke egyetlen nagy strand, pedig itt két ismert strand is található, a Mandrac és az Ispod Duvana.

A pálmafákkal szegélyezett Szent Miklós-sétány.

Borak-sétány

A város keleti felében található negyed a Borak. A Borak-sétány csak a gyalogosok számára van fenntartva, a sétány mentén számos kávézó és étterem található. Ugyanebben a negyedben van az ACI jachtkikötője is.

Zakrjan-sétány

Korcula óvárosának egyik sétánya a Zakrjan, a keleti városfal mentén. A sétány mentén számos étterem és kávézó található, az utat pedig öreg fenyőfák szegélyezik. Zakrjan ugyanakkor egy kedvelt helye az úszáshoz úgy a helyieknek, mint a turistáknak. A sétány nevét a Zakrjan-torony után kapta, amely úgyszintén a közelben található.

Korcula óvárosának egyik sétánya a Zakrjan, a keleti városfal mentén.

A Zakrjan-sétány mentén számos étterem és kávézó található.

Korčula óvárosa

Korcula óvárosa egy jellegzetes középkori falakkal körülvett település, mely egy ovális formájú földnyelven fekszik, amely mélyen benyúlik a Peljesac-csatornába. A város maga keskeny, egymásra párhuzamos utcákból áll melyek a főutcába torkollnak, egy halcsonthoz hasonlatosan. Az óváros utcáinak ilyen formájú elrendezése védelmet nyújt a széllel és a nap melegével szemben.

Az óváros építészeti stílusát leginkább a velencei reneszánsz építészet befolyásolta, valamint számos példáját láthatjuk a múlt század, nevezetesen a ’30-as évek építészetének is a régi villákon az óvároson kívül a Luka Korculanska (Kalac)-öböl mellet. Sajnos az utóbbi időszakban számos átépítés történt, amely rontja a régi épületek látványát.

Az óváros főutcája végigfut az egész óvároson hosszanti irányban, észak-déli irányzással, kettéosztva a várost két egyforma félre. A keresztutcák sora a nyugati, illetve a keleti tengerpartról indul és a kis domb tetején torkollik bele a főutcába. A domb tetején találjuk az óváros főterét a Pjaceta-t és a Szent Márk katedrálist. A Pjaceta az óváros „szíve”.

A domb tetején találjuk az óváros főterét a Pjaceta-t és a Szent Márk katedrálist.

A főtértől délre, a város főkapuja mögött egy másik kis tér is található, melyet a főutca köt össze a főtérrel. A kis téren is több fontos épület áll. Az óváros nyugati felén az utcák egyenesek, míg a keleti felén enyhén elhajlanak, hogy védjék a várost a kellemetlen északi és keleti szelektől. Mivel a város egy domb lejtőire épült, az utcák lépcsőzetesek a magasabban fekvő főutcától lefelé.

Lépcsőzetes utcák Korcula óvárosában.

Az egyetlen utca amely nem lépcsőzetesen épült az az első utca az óváros keleti felében, rögtön a Fegyvertár mögött és a főutcát köti össze a Rampada-toronnyal.

Korcula óvárosa a Horvát Nemzeti Örökség részét képezi, így műemléki védelem alatt áll.

Korcula óvárosa a Horvát Nemzeti Örökség részét képezi.

Korcula látnivalói

Történelmének köszönhetően Korcula bővelkedik a látványosságokban. Az óvárost körülölelő falak és tornyok egyedülálló látványt nyújtanak, csakúgy mint a régi templomok, de múzeumok és galériák is vannak szép számban.

Az óváros falai és tornyai

Korcula teljes óvárosát egy XIV. században kőből épült vastag védőfal és tornyok veszik körül, melyek védelmi célt szolgáltak a támadókkal szemben.

Korcula óvárosát egy XIV. században kőből épült vastag védőfal és tornyok veszik körül.

Kanavelic- vagy Barbarigo-torony

Az óváros észak-nyugati végében áll a Barbarigo-torony (Kanavelic- vagy Bokar-toronynak is nevezik), amely 1488-ban épült, akárcsak a Tiepolo-torony ugyancsak a XV. századból.

A Barbarigo-torony 1486 és 1488 között épült Augustino Barbarigo dózse idején, innen a torony egyik elnevezése. A torony jelenlegi nevét a XVI. századi költőről, Petar Kanavelic-ről kapta, aki a torony melletti házban élt. Van még egy elnevezése is a toronynak, amelyet szinten egy XV. századi velencei dózséról kapott, Alviso Balbi-ról. Nevének kezdőbetűi azon a domborművön is olvashatóak, mely Szent Márk szárnyas oroszlánját ábrázolja. Ez a Velencei Köztársaság szimbóluma, amely a torony homlokzatán látható.

Az óváros észak-nyugati végében áll a Barbarigo-torony (Kanavelic- vagy Bokar-toronynak is nevezik)

A Barbarigo- vagy Kanavelic-torony 1486 és 1488 között épült.

Zakrjan-torony

Ugyancsak az északi oldalt védte a Zakerjan-torony (Zakrjan), melyet Berim-toronynak is neveznek. A torony 1478 és 1485 között épült Giovanni Mocenigo velencei dózse idejében. Az építmény egy félhengert formáz, hasonlóak a lőrés-sora is – amely a torony leginkább jellegzetes eleme. A torony északi oldalán, szemben a Peljesac-csatornával velencei címerpajzsokat láthatunk, Viaro kormányzóét és Mocenigo dózséét. A déli oldalon szemben a várossal, a boltív fölött látható a Tiepolo család címerpajzsa. A tornyot a helyi Marko Andrijic építette. Napjainkban a Zakrjan-toronyban működik a Massimo Bár, melynek terasza a torony tetején van.

Az északi oldalt védte a Zakrjan-torony.

Rampada vagy Mindenszentek tornya

A Mindenszentek tornyát (Kula Svih Svetih) Capello-nak vagy Rampada-nak is nevezik. A torony 1493-ban épült a városfal dél-keleti részén. Napjainkban már csak a torony alapjai állnak.

A Mindenszentek tornyát (Kula Svih Svetih) Capello-nak vagy Rampada-nak is nevezik. Napjainkra csak az alapja maradt meg.

Kormányzói tornyok

A város déli oldalát védte a Kis Kormányzói torony (Mala Kneževa Kula), melyet Lombardo-toronynak is neveznek, valamint a Nagy Kormányzói torony (Velika Kneževa Kula).

Korcula déli oldalát védte a Kis Kormányzói-torony.

Nagy Kormányzói-torony, Korcula

Revelin-toronyok és a városkapu

Dél-keleten is két torony védte a várost és itt van a város szárazföldi kapuja is. A két torony közül az egyik a kaput védte, ez a Nagy Revelin-torony (Veliki Revelin) ennek a kisebbik „testvére” a Kis Revelin-torony (Mali Revelin).

A városkaput védő Nagy Revelin-torony, Korcula

Nagy Revelin-torony, Korcula

Tengeri-kapu

Természetesen a város tengeri kapuját is védte torony a nyugati oldalon, ez a Tengeri-kapu tornya (Kula Morska Vrata).

Ezek a tornyok részei annak a 12 toronyból álló erődrendszernek amelyek a várost védték a középkorban. Abban az időszakban még nem volt megépítve a keleti és a nyugati rakpart, így a tenger hullámai a tornyok és a falak lábát nyaldosták, meglehetősen drámai és kellemetlen fogadtatásban részesítve a hívatlan vendégeket, a kalózokat és az ellenséges hajókat.

Az óvárosnak két kapuja van. A déli oldalon találjuk a Szárazföldi-kaput (Kopnena Vrata), amely 1650-ben épült és a Revelin-erődön keresztül vezet. A nyugati oldali bejáratot Tengeri-kapunak nevezik (Primorska Vrata). A kaput egy torony is védi. A kapu egy neo-barokk lépcsősorban folytatódik (1907-ben épült) amely a kikötőbe vezet és elhalad az 1584-ben épült nyitott loggia mellet, melyben a helyi turisztikai iroda található.

Korcula óvárosának tenger felőli bejárata.

Korcula egyéb építészeti emlékei

Korcula óvárosába lépve azonnal szembe tűnnek az óváros velencei stílusú építészeti jellegzetességei.

Reneszánsz és barokk paloták

A Szent Márk katedrális köré épült óvárosban számos reneszánsz és barokk palotát láthatunk, melyek Korcula egykori arisztokrata családjainak birtokában voltak, mint például az Arneri, Kapor, Boschi, Ismaeli, Gabrielis, Kanavelic vagy Spanic. A palotákban manapság múzeum, szálloda és más egységek működnek.

Oszlopok

Korcula óvárosában számos dekoratív oszlopot láthatunk melyek a XVI. századból maradtak fenn. Az egyik oszlopot a Pjaceta-n találjuk, Korcula óvárosának főterén, a másikat a Városháza előtt. Ezek az oszlopok gazdagon vannak díszítve, akárcsak a zászlótartó oszlopok. Az oszlopokon Korcula régi nemesi családjainak a címerei díszelegnek. Bár ezek az oszlopok sokkal kisebbek Velence-i társaiknál, de ugyanazt a célt szolgálják: a város díszítését.

Korcula óvárosában számos oszlopot láthatunk melyek a XVI. századból maradtak fenn.

Loggia

A Loggia (Loza) egy kis épület az óvárosi kikötő nyugati felében, a Tengeri Kapu mellett, a várost védő fal alatt. Az épület 1548-ban épült, menedékként szolgált az átutazók számára éjszakára, a kapuk zárása után, valamint rossz idő esetén. A loggiának csak egy fala van, az is a városfal, tetőszerkezetét 12 oszlop tartja. Éveken keresztül, a Loggia váróhelyként szolgált a kompra várakozók számára. 1980-ban egy új, modern várótermet alakítottak ki, így napjainkban itt turista információs iroda is működik.

Angol Piazzetta

Az Angol Piazzetta egy kis félkör alakú tér, kövezett terasszal, kőpadokkal és oszlopokkal a város keleti felében, közel az Óvároshoz, a Banje-strand és a Korcula szálloda mellett. A teret a XIX. században alakíttatta ki Peter Lowen tengernagy, abban a rövid időszakban, amikor Korcula szigete angol fennhatóság alatt állt. Jelenleg a téren kávézó működik.

Forteca

A Forteca egy erődítmény, melyet az angolok építettek 1803-ban, egy régebbi velencei erőd helyén, amely 1616-ban épült. Az erődöt a Korcula óvárosa fölé magasodó domb tetején építettek, 20 percnyi séta után érhetjük el az óváros főterétől kiindulva. Jelenleg a toronyszerű építmény elhagyatott állapotban van, ezért veszélyes felmászni a torony belsejében található lépcsősoron. Jelenleg a torony látványát egy mobiltelefon társaság adótornya csúfítja el. Ha a tornyot leszerelnék és a lépcsősort rendbe hoznák kiváló kilátóhely lehetne a vidékre.

A Forteca egy erődítmény, melyet az angolok építettek 1803-ban.

Püspöki Palota

A Püspöki Palotát mindjárt a katedrális mellett találjuk. A reneszánsz épület a XVII. században épült. Homlokzatán hosszú erkélyt láthatunk, ez az erkély a leghosszabbak közé tartozik az egész Mediterrán régióban. Amint az épület elnevezése is mutatja, ez volt a püspökök rezidenciája 1300 és 1828 között. Napjainkban ebben az épületben működik a Kincstár, ahol számos kiállítás tekinthető meg, melyek Korcula történelmébe engednek betekintést.

A Püspöki Palota a XVII. században épült.

Templomok, vallási építmények

Korcula városban számos templom van, amelyet érdemes megtekinteni. Az egyik leghíresebb közülük a Szent Márk székesegyház, amelyet mindenképpen meg kell tekinteni az ide látogatóknak. A templomokban sok értékes vallási ereklyéket tekinthetnek meg a látogatók. Tovább… Korcula város templomai

Múzeumok, galériák

Korcula városban sok múzeum és galéria várja a kultúra kedvelőit. A múzeumoknak és képtáraknak leginkább a város nemesi családjainak a palotái adnak otthont, így például a Városi Múzeum a Gabrielis-palotában működik, míg a Püspöki Kincstár az egykori püspöki rezidencia épületében található. Tovább… Korcula város múzeumai és galériái

Rendezvények és szórakozási lehetőségek

Korcula városában az esti órákban sem fognak unatkozni a turisták, mivel számtalan program és rendezvény szórakoztatja őket. Az egyik ilyen a Korcula-i vitéz táncok, amely több évtizedes hagyománnyal rendelkezik a városban. A szigeten nyolc vitézi egyesület működik, így a vitéz táncok és játékok a szórakoztatás részét képezik. A város egyik szimbóluma a Moreška kard tánc, mivel a szigeten csak itt őrizték meg ennek a táncnak hagyományit, a sziget többi részén is láthatóak kardtánc bemutatók, de azok eltérőek ettől az ágazattól. A városban a nyári időszak alatt sokszor megtekinthetik a turisták a kardtáncosok bemutatóit.

Korcula város egyik szimbóluma a Moreška kard tánc, mivel a szigeten csak itt őrizték meg ennek a táncnak hagyományit.

A vitéz játékok fesztiválját már több mint 13 éve minden nyáron megrendezik a városban. Ilyenkor vitéz ruhás lovagok szórakoztatják az embereket, különböző bemutatókkal, táncokkal. A fesztivál során a város történetét és a Marco Polo-ról szóló legendát is megismerhetik a turisták. A kardozó vitézek bemutatója visszarepíti az időben a közönséget, a korhű zene pedig csak még inkább fokozza a hangulatot. A fesztivál alatt a bárok és éttermek teraszain különböző helyi ételeket és italokat kóstolhatnak meg a turisták, miközben a bemutatókat nézik.

A városban 1996-óta nyaranként rendezik meg a Marco Polo fesztivált, amely egy nemzetközi zenei és bor fesztivál. A turisták a fesztivál alatt élvezhetik a koncerteket és a finom borkülönlegességeket.

Esténként klapa kórusok fellépéseit is megcsodálhatják a Korcula városban nyaralók. A kórus zenéje nem mindennapi, így ez is egy érdekes program lehet.

A rendezvényeken kívül is sok szórakozási lehetőség van a városban. Két koktélbárba is ellátogathatnak a finom italokra és a jó zenére vágyók, a Tramonto Cocktail Bár és a Massimo Bár várja a szórakozni vágyó vendégeket. A Dno Dna Bár az egyik legkedveltebb hely a városban, nappal kávézhatnak az ide látogató turisták, míg este táncolhatnak a helyi zenészek muzsikáira.

Massimo Bár, Korcula

Strand és sportlehetőségek

A Banje strand a központban található, közel a Marco Polo és a Park hotelekhez. A strand partja kavicsos, vize lassan mélyülő, a kisgyermekes családok számára is alkalmas a lubickolásra. A strand nyáron nagyon zsúfolt, mivel a helyiek és a közeli szállodákban lévő turisták is ide járnak úszkálni. A közelben számos étterem és bár található, ahol elfogyaszthatnak egy hideg italt a strandolók.

A Banje strand a központban található, közel a Marco Polo és a Park hotelekhez.

A Szent Miklós (Sveti Nikola) strand a Mandrač csónakkikötőnél található, körülbelül 5 perc séta útra a Korcula óvárosában található Szent Miklós (Sveti Nikola) templomtól. A strand partja aprókavicsos, sziklás, a vize tiszta. A kisgyermekes családok is nyugodtan lubickolhatnak itt, a közelben nincs kávézó, ezért ajánlott valamilyen hűsítőt hozni.

A Luka Korculanska öbölben található a Luka Korculanska strand, melynek partja homokos. A kisgyermekes családok is szeretnek itt pancsolni. A parton grill bárok is vannak, így a strandolók elfogyaszthatnak egy hűsítőt és meg is ebédelhetnek strandolás után. A strand elég zsúfolt, mivel a kempingezők is ide járnak lubickolni.

Az Ispod Duvana strand Korcula város központjában található. A kis strand vize lassan mélyül, így nyugodtan fürdőzhetnek a kicsik is. A kis strandról jól láthatjuk a Korcula-i Csatornán áthaladó hajókat és kompokat. A strand közelében néhány bár is van.

Az Ispod Duvana strand Korcula város központjában található.

A Tablun strandot a Punta Jurana negyedben találjuk. A hosszú és keskeny strand a Tri Sulara közelében található. A strandon délutánonként összegyűlnek a helyi öregek, hogy kibeszéljék az aktuális városi pletykákat.

A városban sok sportlehetőség közül választhatnak a turisták. A vízisportok kedvelői csónakázhatnak, hajókázhatnak, de akár egy jacht útra is elmehetnek, szörfözhetnek, búvárkodhatnak. Aki még nem próbálta a búvárkodást, de szeretné megtekinteni a vízalatti világ különlegességeit, az részt vehet a helyi búvártanfolyamon és ezt követően merülhet is. Akik nem szeretnék tanfolyammal tölteni az idejüket, de mégis kíváncsiak a víz alatti világra, úszkálás közben, egy légző pipával is megcsodálhatják a tenger élővilágának egy kis részét. A szárazföldi sport kedvelői kerékpározhatnak, vagy labdázhatnak a strandok partjain.

Gasztronómia

Korcula városban számtalan kisebb nagyobb étterem és konoba várja a turistákat. Az egyik közülük a Konoba Marinero, ahol minden nap friss halat és házias ízű ételeket ehetnek a vendégek, a finom fogások után pedig a helyi borkülönlegességeket is megkóstolhatják. A konoba családias hangulatú és nem messze található a Marco Polo háztól, így akár városnézés közben is megihatnak itt egy hűsítő jeges italt a turisták.

Konoba Marinero, Korcula

A Kanavelic étterem Korcula óvárosában található, alig néhány lépésre a Korcula hoteltől. Az étteremben a hal ételeket lehet megkóstolni, az ínyencek kipróbálhatják a tengergyümölcseiből vagy a kagylóból készült finomságokat is. Az étterem teraszának hangulata a régi horvát építészeti stílust idézi, mivel a terasz a Kanavelic-palota reneszánsz fallal körülvett kertjében van.

A Kanavelic étterem Korcula óvárosában található.

A városban pizzázók is találhatóak és aki nem rajong az új gasztronómiai élmények iránt, az a nemzetközi konyha finomságai közül is választhat az éttermek legnagyobb részében.

Szálláslehetőségek

Számtalan szálláslehetőség közül lehet választani a városban. A szállodák közül az egyik legközkedveltebb a 4 csillagos Marco Polo, amely 10 percnyire található az óvárostól. A szállóban külső és belső medencék is vannak, ahol úszkálhatnak a vendégek, de a wellness és a sport szerelmesei is jól fognak szórakozni, mivel számtalan sportlehetőség közül választhatnak, tenisz és minigolf pályák is vannak. Étterem is van a szállóban, ahol a helyi ínyencségeket is meg lehet kóstolni. Amíg a felnőttek szórakoznak, a gyermekek játszhatnak a számukra kialakított játszótéren.

A 4 csillagos Hotel Marco Polo, Korcula

A másik kedvelt szálloda a három csillagos Korcula szálló, a város legrégebbi szállója. A hotel építészeti és berendezési stílusa régi módi hangulatot ébreszt, amely lenyűgözi a vendségeket. A szálloda éttermének egy hatalmas terasza is van, ahonnan csodás kilátás nyílik a tengerre, az itt nyaralóknak ezt a látványt nem szabad kihagyniuk.

Az otthonosabb szállásra vágyók apartmanok és magán szállások közül is választhatnak, amelyeknek egy része az óvárosban található, de akár a tengerparton a strand mellett is találhatunk kiadó apartmant, szobát. Itt mindenki talál a saját elvárásainak megfelelő szálláslehetőséget.

A természetet kedvelők kempingek közül is választhatnak, mivel a város körül több is van. A város közelében található a Kalac kemping, 20 percnyi kellemes séta út innen az óváros. A kempingtől 50 méterre található a Luka Korculanska homokos strand, ahol lubickolni és napozni is lehet, de a vízisportok is kipróbálhatóak, mint például a vitorlázás, szörfözés. A kempingben fák és buja növényzet között élvezhetik a turisták a pihenést. Tökéletes hely a családi nyaralásokhoz és mindazok számára, akik szeretnének nyugodtan pihenni. A kempingben természetesen bolt is található, de aki nem szeretne főzőcskézni, az a strand partján lévő éttermekben is elfogyaszthatja ebédjét.

Korcula közelében található a Kalac kemping.

Korcula városról még

Korcula város templomai
Korcula város múzeumai és galériái
Korcula-sziget

Videók

Korcula
Korcula-sziget
Dél-Dalmácia

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét