Punta Kriza

A település a Cres-sziget legdélebbi részén fekszik. Punta Križa környékén ember és természet összhangban él, ahol az évelő tölgyfa, az örökzöld magyaltölgy és a tipikus mediterrán aljnövényzet dámvadnak nyújt menedéket és táplálékot, amíg a buja legelők gyógynövényekkel borított nagy területein juhok legelnek.

Punta Križa neve keresztutat jelent magyarul. Mindössze 50 lakója van és egy 50 méter magas domb tetejére épült. Megközelíteni egy keskeny aszfaltúton lehet, itt a vezetés a szembe jövő forgalom miatt nagy figyelmet igényel. A turisták leginkább a nagy strandja miatt látogatják, melynek egy jelentős része elkerített naturista strand.

A legrégebbi település nyomait Európában, itt Punta Kriza környékén találták, ezek több mint 12 ezer évesek. A települést, a lakosság 1950-től fokozatosan elhagyta, házai elnéptelenedtek. Később fokozatosan elkezdték őket helyreállítani, de leginkább hétvégi házként működnek, tulajdonosaik helyiek és külföldiek egyaránt.

Sport és érdekességek

A környéken nem csak a nap és a víz szerelmesei találhatják meg a számításukat, hiszen itt hódolhatunk a lovaglásnak, kerékpározásnak egyaránt, ugyanis a környéken kiépített lovagló- és kerékpárutak kötik össze a környező településeket. Út közben megcsodálhatjuk a környék kivételes flóráját és faunáját. Itt őshonosak az olyan növények mint az oregano, a mirtusz, a levendula vagy a rozmaring. Számos kivételes lepkefajjal is találkozhatunk, ilyen a halálfejes pillangó, amely Afrikából származik.

Punta Križa-ból jelzett ösvények indulnak el különböző irányokba, például a juhkarámokhoz, mint például a Parhavac, Murtovnik, Matualda, Loze, Garmožaj, Drakovac, Smriječje, Peski, Mikložuan és Lusare, vagy más kis falucskákba mint például Pogana, Draga vagy Ul.

Félúton Punta Kriza és Osor között az út ketté válik, itt térhetünk le az útról, majd körülbelül 40 percnyi gyaloglás után megtaláljuk a Jamina Sredi barlangot, amely ősemberek lakhelye volt egykor.

Punta Kriza temploma a XV. században épült Szent Antal templom, valamint a román stílusú Szent András templom a temető mellett.

Strand, kemping

Három kilométerre délre található a Baldarin strand és kemping a Bokinic és Baldarin öblök között. Ha szerencsénk van, a kristálytiszta tengervízben úszva delfinekkel is találkozhatunk, ugyanis itt egy 120 egyedből álló kolóniájuk él.

A Baldarin kemping egy 20 hektáros területen fekszik, mely két részre oszlik. Egy-harmad része hagyományos strand, itt a fürdőruha kötelező, míg a fennmaradó két-harmad része a naturistáknak fenntartott partszakasz.

A hagyományos strand bejárata a Bokinic-öbölnél található. A kempingben 450 férőhely van, víz és áram ellátással, valamint számos egészségügyi létesítménnyel rendelkezik, melyek a mozgássérült látogatók igényeinek is megfelelnek. A kempingbe házi kedvenceinket is beengedik, természetesen felügyelet alatt.

A Baldarin kempingben számos kávézó és egy nagyobb étterem is található a Lucica-öbölnél, ahol friss halból és más tenger gyümölcseiből készült különlegességet kóstolhatunk meg. A két nagy strand között még egy szupermarket, valamint benzinkút is található. A kemping üzemeltetői a sport szerelmeseinek is igyekeztek a kedvében járni, itt 2 tenisz-, minigolf- és strandröplabda pálya várja a látogatókat. Nem lesznek gondban azok sem, akik motorcsónakot hoztak magukkal, hiszen itt egy vízre bocsátó rámpa is található.

Videók

Punta Kriza
Cres-sziget
Kvarner-öböl

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét