Novigrad

Novigrad az Isztriai-félsziget nyugati partján fekszik Umag és Poreč között. Az óváros falakkal van körülvéve, a város újabb építésű része egy kis félszigeten, a három isztriai folyó egyike, a Mirna torkolatának északi bejáratánál fekszik. Területe 27 négyzetkilométer és közel 4000 lakosa van. Az egykori halászfalucska magyar neve Újvár. Számos történelmi és kulturális emlék fűződik hozzá, többek között Novigrad várának ódon falai is, melyek évszázadokon keresztül őrködtek a város felett. A városka fejlett idegenforgalmi infrastruktúrával rendelkezik, a gazdag kulturális és történelmi örökségén kívül számos kikapcsolódási lehetőséget kínál. Több hotel, apartman és strand kész kiszolgálni a pihenni vágyók minden igényét, mindemellett nincs hiány a gasztronómiai élvezetekben és kulturális programokban sem.

Novigrad történelme

A település nagyon régi, már a bronzkor alatt is lakott volt. Az ókorban eleinte görögök, majd rómaiak is lakták. A mai települést először i.sz. 599-ben említik Neapolis néven mint püspöki székhelyet. Ezt a címét 1831 meg is őrzi. Eleinte halászok lakták, majd a 19-ik század elején népszerű üdülőhellyé vált.

Történelmi és építészeti emlékei átvészelték a történelem évszázados viharait és még ma is állnak.

Mit érdemes Novigrad-ban feltétlenül megnézni

A várost falak vették körül, amelyekből a két kör alakú torony ma is áll, melyek a 13-ik század óta védik a települést. Mindenképpen érdemes megnézni az ősi Újvár (Novigrad) várának romjait is. A városkában több templom és kápolna is található mint például a Szűz Mária, Szent Maximilián és Szent Pelagsius tiszteletére emelt plébániatemplom. A templomot 1775-ben szentelték fel és a számos átépítés ellenére még ma is megőrizte korai keresztény elemeit. Novigradban található az 1450-ben épült Kármelhegyi Boldogasszony temploma, a gótikus stílusban épített Szent Antal templom, valamint a román építészet műremeke a Szent Ágota temetőkápolna is. A központ közvetlen közelében találjuk az 1762-ben épült, barokk stílusú rezidencianegyedet is.

Szórakozási és sportlehetőségek Novigrad-ban

A turistaparadicsom számos kikapcsolódási és kulturális programot kínál, amelyek közül mindenki megtalálja a neki megfelelőt. Érdemes megemlíteni, hogy Novigrad-nak már 1845-ben saját idegenvezetője volt Pietro Kandler személyében. Számos zenei és kulturális rendezvény közül lehet választani, ilyen például a már hagyománnyá vált Nyári éjszakák (Novigrad-Cittanova Music Nights) elnevezésű zenei fesztivál, ahol a dzsessztől a blueson át a soul zenéig mindenféle zenei stílus képviselteti magát.

A vízisportok szerelmesei is megtalálják Novigrad-ban a számításukat, ha részt vesznek a Mirna folyón megrendezett kenuszafarin. A folyó völgyében zöldellő erdőségek bővelkednek a vadban, így kiváló vadászati lehetőségeket kínálnak.

A település magas turisztikai színvonalát ékesen bizonyítja, hogy számos rendezett sportpályával büszkélkedik mint például teniszpályák vagy gokart-pálya, de lehetőség van a szabad mászásra is. A tengerparti marina révén a vitorlázás szerelmesei is kellemes körülmények között hódolhatnak szenvedélyüknek.

Hol érdemes szállást foglalni

Számos, minden igényt kielégítő szálláshely közül lehet válogatni, az 5 csillagos hotelektől az apartmanokig, melyekből nagyon sokat találhatunk. Említést érdemel a Hotel Maestral****, mely 80 méterre van a tengerparttól és luxus körülményeket biztosít az ott pihenni vágyóknak, vagy a vitorláshajók stílusában berendezett Hotel Nautica*** mely az óváros szívében található. Mindemellett számos hangulatos apartmanház is található Novigrad-ban, ha a pénztárcánk nem engedi meg, hogy luxushotelben szálljunk meg.

A hagyományos isztriai ízvilág

Novigrad-ban is megtalálhatjuk a hagyományos isztriai konyha ízeit, melynek alapanyagait nagyrészt az Adriai tenger biztosítja. A hangulatos kis éttermekben megízlelhetjük a különféle halételeket, a tenger gyümölcséből készült ínyencségeket. Nem hiányozhatnak asztalunkról a méltán híres házi készítésű isztriai borok sem.

Videók

Novigrad
Isztria

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét