Korcula város múzeumai és galériái

Korcula óvárosában számos múzeum található, amelyeket mindenképpen meg kell tekinteniük az itt nyaralóknak. A múzeumok gyűjteményeiből megismerhetik a város történelmét, kultúráját és hagyományait.

Korculában nagyra tartják a művészeteket, számos szobrász, grafikus és festő született itt, mint például Franko Krisnic szobrász és a képzőművészeti főiskola egyik alapítója, vagy Maximilian Vanka festő. A városban a híres művészek alkotásai is megtekinthetőek a helyi galériában.

Városi Múzeum

A Korcula Városi Múzeum (Gradski muzej Korcula) a város főterén helyezkedik el, szemben a Szent Márk Katedrálissal. A múzeumnak a XV.-XVI. században épült önmagában is kivételes szépségű Gabrielis palota ad otthont. A múzeumban a város történelmét és kultúráját bemutató gyűjtemények csodálhatóak meg. A kiállított tárgyak között ókori római kövek, festmények, metszetek, edények, népi ruhák, hajókészítő eszközök, régi címerek és cserép edények is megtekinthetőek, amelyek visszakalauzolják a látogatókat a város hosszú és érdekes történelmébe. A múzeumban a hajózás és a történelem után érdeklődők számtalan érdekes tárgyat tekinthetnek meg.

A Korcula Városi Múzeum (Gradski muzej Korcula) a város főterén helyezkedik el, szemben a Szent Márk Katedrálissal.

Püspöki Kincstár

A Püspöki Kincstárnak két épület ad otthont a Szent Márk téren. A kincstárat a Szent Márk püspökség kincstárának is nevezik (Opatska Riznica Svetog Marka).

A földszinten a plébánia irodái, könyvtára, az irattár és konyha kiállító terme helyezkedik el. Az első emeleten láthatjuk a Kincstári kiállítást. Az épület legfelső emeletén a plébánia papjainak szálláshelyei találhatóak. A kincstári kollekció keretében a következő kiállításokat tekinthetik meg a látogatók. Az előcsarnokban kis ikon-kiállítás látható, valamint számos más értékes fémből, üvegből és kerámiából készült ritkaság is megtekinthető. A Dalmát művészetek termében reneszánsz és barokk mesterek grafikái láthatóak. Ezeken felül itt van kiállítva Korcula XII. századi Statútuma valamint más ritka ősnyomat és kézirat is. A Relikváriumot a kis XVIII. századi püspöki kápolnában láthatjuk. Az Itáliai Reneszánsz termében számos XV. és XVI. századi olasz mester munkája van kiállítva. A munkák között számos alabástrom és márvány véset látható. Ezen felül megtekinthetünk egy érmegyűjteményt is, különböző korokból és országokból. A Barokk terem falain az egykori Korcula-i püspökök és apátok címerpajzsai és portréi függenek, valamint megtekinthetjük a püspöki trónszéket is. A Kortárs Horvát Művészet termében számos vallásos témájú festménye és faragványa van kiállítva korunk horvát művészeinek. A Miseruhák kiállító termében láthatjuk azokat a miseruhákat kiállítva, melyeket az egyházi méltóságok hordtak a XIV. és a XX. század között. A múzeum kőtárában láthatjuk az egykori Püspöki Palota kődíszeit, melyeket a felújítás során találtak. A Konyha-kiállítás keretében régi konyhai eszközöket, rusztikus bútordarabokat, római edényeket és más fémből, üvegből és porcelánból készült dísztárgyakat láthatunk.

A Püspöki Kincstárnak két épület ad otthont a Szent Márk téren.

Ikonmúzeum

Az Ikonmúzeum (Galerija Ikona) állandó kiállítás a Mindenszentek Testvériség épületének egyik termében tekinthető meg. A legrégebbi Korcula-i testvériség székháza a Mindenszentek 1300-ban épült barokk templomának közelében áll. A kiállítás legnemesebb darabja a XV. századi Passió triptichon. Ezen felül számos, a XIII. és XV. századból származó bizánci ikon és XVII-XVIII. századi kegytárgy is ki van állítva. A bizánci ikonok fára vagy aranyra vannak festve. Az ikonok nagy részét XVII.-XVIII. századi korculai hajózók hozták magukkal, leginkább Kréta szigetéről.

Marco Polo szülőháza

Ki ne hallott volna még a híres Marco Polo-ról?! A Korcula városban járó turisták még az állítólagos szülőházát is megtekinthetik! Marco Polo 1254-ben született, de a mai napig nem tisztázott, hogy Velencében, vagy Korculában, ahol apjának Nicolas-nak és nagybátyjának Maffeo-nak kereskedőtelepe volt. Marco Polo kalandos élete során bejárta a világot, 1271-ben apjával és nagybátyjával elindultak keletre a Selyem Úton, mely a Közép-Keletet és Kínát kötötte össze. 1295-ig ott is tartózkodtak Kanadu-ban a Kublai Kán udvarában tanácsosként. 1298-ban, hazaérkezését követően egy tengeri csata során a genovaiak elfogták, de ő a rabsága alatt sem tétlenkedett, hanem tollba mondta élettörténetét rabtársának. A Marco Polo utazásai címen megjelent könyv nagy népszerűségnek örvendett, de az olvasók kételkedtek a leírtakban. Marco utazásait sokan kétségbe vonják, egyesek azt állítják, hogy perzsa krónikák alapján találta ki történeteit, de az tény, hogy leírásai a földrajz tudomány és az irodalom fontos művei lettek. Tény azonban, a későbbi korok nagy utazói, mint például Kolumbusz, ötleteket merítettek művéből.

Marko Polo feltételezett szülőházát itt láthatjuk Korculában. A házat restaurálták és itt tervezik létrehozni a Marco Polo életét bemutató múzeumot is.

Marko Polo feltételezett szülőházát itt láthatjuk Korcula városban.

Korcula városról még

Korcula város
Korcula város templomai
Korcula-sziget

Videók

Korcula
Korcula-sziget
Dél-Dalmácia

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét