Múzeumok Splitben

Egy nép történelmét, kultúráját, vallását és hagyományait leginkább a múzeumokban lehet megismerni, hiszen itt tematikus formában ismerkedhetünk meg mindezekkel. Splitben is számos múzeumot és képtárat találhatunk úgy világit, mint egyházit. A történelmi emlékek ezen tárházaiban nem csak a dalmát nép történelmét vehetjük górcső alá, hanem a jelenkori művészetének és kultúrájának alapjait is.

Archeológiai Emlékmúzeum

A Horvát Archeológiai Emlékmúzeum Kninben volt alapítva 1893-ban, de a Második Világháború alatt féltették az értékes műemlékeket a megrongálódásától, ezért a gyűjteményt átszállították Senjbe, majd Klisbe és végül 1976-ban Splitbe, ahol a neves építész M. Kauzlarić által tervezett épületben kapott helyet. A múzeumnak gazdag kollekciója kőtárgyakból, fegyverekből, eszközökből, ékszerekből, érmékből és más, a mindennapi életben használt tárgyakból áll. Kiemelkedő jelentőséggel bír a múzeum felirat-gyűjteménye a IX.-XII. századból, melyek a horvát királyok és más eminens személyiségeinek a nevei, tettei vannak felvésve. Ez a gyűjtemény egy rendkívül gazdag „kőarchívumot” jelent, amely Európa szerte ritkaságnak számít. A fennmaradt emlékek legnagyobb részt oltárok darabjai és más kőtárgyak darabjai Horvátország óromán templomaiból. A horvát sírokból előkerült számos lelet segít megérteni a középkori horvátok gazdasági, kulturális és politikai életét. A harcosok sírjaiból előkerült kardok, lándzsák, tőrök, nyilak, bárdok és sarkantyúk készítési módja mind az adott időszak kulturális jellemzőire vezethetőek vissza. A fegyverek mellett számos ékszer is előkerült a sírokból, mint például fülbevalók, gyűrűk, láncok, diadémok, gombok, stb. Ezek legnagyobb része a VII. és XV. századok között készültek, jelentős részük a helyi manufaktúrákban. A bizánci és más középkori arany pénzérmék úgyszintén komoly értéket képviselnek. A múzeum körüli ásatások nyomán három óromán templom maradványai is előkerültek, mint például számos álló sírkő a XIV. és XV. századból, melyek az akkori nekropolisz történelméről tanúskodnak. A múzeum több mint 20.000 tárgyat őriz, de ezeknek csak a 25%-a van kiállítva.

Archeológiai Emlékmúzeum, Split

Városi Múzeum

A Városi Múzeum a Papalić-palotában található és 1946-ban alakult. A XV. század végén és a XVI. század elején a palota a Split-i Papalić nemesi család birtokában volt és helyet adott számos kőtárgynak, amelyet Salonában találtak. A Salona-i romoknál tett útjaik során Marko Marulić és Dmine Papalić számos római kori vésetet kőtárgyat talált a romoknál, melyeket összegyűjtöttek és tanulmányoztak. Papalić ezeket a kőemlékeket beépítette a palota udvarán. A megmaradt emléktárgyakat, melyeket 1885-ig találtak, az Ezüst-kapu mellett található Archeológiai Múzeumban állították ki. Ez alatt az elnevezés alatt működött a múzeum 1948-ig, ekkortól nevezték Városi Múzeumnak. A múzeum történelmében az egyik lényeges momentum 1950-ben volt, amikor a JAZU (Jugoszláv Tudományos és Művészeti Akadémia) és a Kulturális Minisztérium kezdeményezésére egy nagy történelmi és kulturális tárgyú kiállítást hoztak létre, Marko Marulić 500-adik születésnapja emlékére. A kiállítás elfoglalta a Papalić-palota teljes földszintjét és az első szintet is. A kiállítás után a palotát a múzeum kapta meg. 1984-ben elkezdődött a múzeum teljes rekonstrukciója és kiterjesztése. Ez 1992-re készült el, így első alkalommal a múzeum történelmében a teljes kiállítási anyag megtekinthetővé vált a nagyközönség számára. A fegyvertárban azok a fegyverek vannak kiállítva, amelyekkel Splitet védték a XV. XVIII. század között. A múzeum épülete ad otthont az Emanuel Vidović galériának, amelyben az egyik legismertebb XX. századi Split-i festő munkái tekintetőek meg.

Városi Múzeum, Split

Régészeti Múzeum

A Régészeti Múzeumot 1820-ban nyitották meg, ez Split legrégebbi múzeuma. A múzeumban található műemlékek legnagyobb része Közép-Dalmáciából származik, leginkább Solin (Salona) körzetéből. A kiállított tárgyak között megtekinthetőek a görög hellén kerámiák, római üveg tárgyak, agyag lámpások és más tárgyak, amelyek csontból, fémből és gyöngyökből készültek. A múzeumban egy nagy érmegyűjtemény is található, amelyben az antik és középkorból fennmaradt érmék is fellelhetőek. A múzeumban egy könyvtár is található, amely több mint 30.000 könyvet, folyóiratot tart számon. A múzeum kiállítása 1970-ben megújult, a 150 éves fennállásának alkalmából. A kőtár csarnokában faragványok és sírkövek vannak kiállítva, kronológiai sorrendben, kezdve a történelem előtti időktől, egészen a korai középkorig. A múzeum épületét két bécsi mester A. Kirstein és F. Ohmann tervei alapján építették 1912-től 1914-ig.

Régészeti Múzeum, Split

Néprajzi Múzeum

A Néprajzi Múzeumot 1910-ben alapították. A múzeumban megtekinthető az egész Dalmácia néprajza. Megnézhetjük a régió jellegzetes népviseletét, különösképpen a méltán híres csipkés díszítést melyek különböző településeken készültek mint például Ravni Kotar, Knin, Vrlika, Imotski vagy Poljica. Számos más kézműves mesterség is képviselteti magát a múzeumban, így a fazekasság, a kötés, fafaragás, kosárfonás vagy a lábbelikészítés. A múzeum továbbá bemutatja az alapvető formáit a gazdasági életnek. Láthatunk itt különböző eszközöket, ezüst ékszereket és fegyverfajtákat is.

Néprajzi Múzeum, Split

A Katedrális kincstára

A Katedrális kincstára felbecsülhetetlen értékű tárháza a szakrális műalkotásoknak. A kiállításon bemutatásra kerül a XIII.-XIX. század aranyművessége, festmények a XIII. századból, miseruhák a XIV.-XIX. századból és híres vallásos könyvek a VII. és XI. századokból. Az utóbbiak közül érdemes megemlíteni a VI. századi zsoltároskönyvet és a Spliti főesperes, Tamás által a XIII. században írt Historia Salonitana-t.

A Katedrális kincstára, Split

Művészeti Galéria

A Művészeti Galéria 1931-ben alakult, itt egy állandó kiállítás várja az érdeklődőket, amely a XIV. századi festményeket és szobrokat mutatja be. Időről időre kortárs művészek alkotásait állítják ki, de a XV. XIX. századi ikonokat is meg lehet itt csodálni. Az alkotások nagy részét Bukovac, Medovic, Deskovic, Mestrovic, és Vidovic híres horvát művészek készítették.

Mestrovic Galéria

A Mestrovic Galéria Ivan Mestrovic tiszteletére készült. Az épület a művész tervei alapján épült 1931-1939 között, a galéria 1952-ben nyílt. Az épület egyszerre szolgált lakóhelyül a művész számára, kiállító teremként és műhelyként is. Itt élt a művész a Második Világháborúig. Az épület galériájában látható a legnagyobb Mestrovic gyűjtemény. Az épület parkjában bronzszobrok láthatóak. További művet tekinthetjük meg a Kastelet-ben, mely a nyári rezidenciája volt a Split-i Kavanjin – Copogrosso famíliának a XVII. században. Az épületet és a kápolnát Mestrovic újította fel. A kápolnában a mester 40 éves munkásságának művei láthatóak.

Mestrovic Galéria, Split

Természettudományi Múzeum

A városban Természettudományi Múzeum (Prirodoslovni muzej i zoološki vrt grada Splita) is van, amely egy kis épületben található, az állatkert területén. Az állatkert a világ egyik legkisebb állatkertje, mindössze 0,65 hektáron helyezkedik el. 2006-óta az állatvédők tiltakozásai miatt nem fogadnak be új állatokat és az egzotikus állatokat is áthelyezték.

Természettudományi Múzeum, Split

Poljud-i Ferences Kolostor

A Poljud-i Ferences Kolostor gyűjteménye 1963-ban lett létrehozva. Itt kéziratok, miniatúrák és ősnyomtatványok tekinthetőek meg Marko Marulic idejéből, valamint templomi műalkotások: festmények, aranyműves tárgyak és fametszetek a XVII. és XVIII. századból, sírkövek a XVI.-XVIII. századokból, valamint kora-középkori vésetek darabjai. Kitüntetett figyelmet érdemel Lorenzo Lotto festménye, amely a humanista diplomatát Toma Nigris-t ábrázolja.

Poljud-i Ferences Kolostor

Splitről még

Split
Látnivalók Splitben

Videók

Split
Közép-Dalmácia

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét